Paljain jaloin paossa – talvi koettelee Syyrian pakolaisia

Julkaistu:

Libanoniin viime viikolla iskenyt talvimyrsky kurjisti entisestään telttoihin asumaan joutuneiden syyrialaisten elämään.
Libanonia riepotteli viime viikolla raju talvimyrsky, joka piinasi koko Lähi-itää. Yhtä rajua myräkkää ei Libanonissa ole koettu vuosikymmeneen. Jopa maan pääkaupungissa Beirutissa pyrytti.

Erityisen dramaattisesti talvimyrsky vaikutti telttaleireissä elävien syyrialaispakolaisten elämään. Libanonin Unicefin hätäaputiedottaja Miriam Azar vieraili maanantaina yhdessä leirissä, joka sijaitsee Bekaanlaaksossa, kahden vuoriston välissä. Tiet laaksoon olivat muutaman päivän suljettuina lumivyöryvaaran vuoksi eivätkä avustusjärjestöt olleet päässeet paikalle.

– Nytkin sinne oli aika vaikea päästä. Koko laakso oli ihan täynnä lunta ja oli jäätävän kylmää, kertoi Azar eilen Ilta-Sanomille.

Epävirallisia pakolaisleirejä on maassa melkein 1500. Niissä asuu jo yli 190000 syyrialaispakolaista. Kriisin pitkityttyä pakolaiset ovat ehtineet kuluttaa säästönsä, ja he joutuvat koko ajan vain ahtaammalle. Moni elää pelkillä riisillä ja pavuilla – ja niistäkin on pulaa.

– Ihmiset asuvat teltoissa vain, jos ei ole varaa muuhun. Libanon on kallis maa verrattuna Syyriaan. Jotkut ovat muuttaneet (telttoihin) vuokra-asunnoista, koska heillä ei ole enää varaa maksaa vuokraa, Azar kertoi.

Tosin asuminen ei ole ilmaista teltassakaan. Yksi perhe maksaa teltasta noin 100–150 dollaria kuukaudessa.


Ei kunnollista suojaa eikä talvivaatteita

Bekaanlaakson sää oli eilen melko samanlainen kuin Helsingissä: jokunen aste pakkasta ja pilvistä. Pakolaisilla ei kuitenkaan ole suojanaan kunnollisia taloja kuten suomalaisilla. Useimmilla ei ole toppavaatteita, ja Azarin vieraillessa leirissä moni lapsi juoksenteli telttojen lomassa paljain jaloin. Talvimyrsky meinasi viedä ihmisiltä vähäisenkin suojan.

– Monet kertoivat, että he joutuivat tunnin välein poistamaan lunta telttojensa päältä, etteivät ne romahda. Yllättävän monella oli pelkät kesäsandaalit jalassa, ilman sukkia. Tilanne oli todella vaikea, Azar kertoi.

Telttojen lämpimänä pitäminen on haastavaa, koska kamiinojen tapaisissa lämmittimissä poltettavista materiaaleistakin alkaa jo olla pulaa.

Azarin mukaan moni pakolaisperhe polttaa kamiinoissa muovipusseja ja mitä tahansa muuta mikä vain syttyy ja pitää hetken teltan lämpimänä. Siinä on omat terveysriskinsä.

Azariakin vaivaa pieni vilustuminen. Kylmissä ja kosteissa telttaleireissä hengitystieinfektiot ovat yleisiä ja ne voivat olla hengenvaarallisia.

Unicefin tiedossa on, että ainakin yksi 6-vuotias lapsi on kuollut talvimyrskyn jälkeen.


Pakolaisista puolet lapsia

– Tällä hetkellä epävirallisia leirejä kiertävät hätäapujoukot, joihin kuuluu lääkäri ja sairaanhoitaja. He kiertävät ottamassa selvää mitä ihmiset tarvitsevat. Maanantaina kohtasin sairaanhoitajan, joka kantoi lääkkeitä ämpärissä mukanaan.

Pulaa leireissä on ruoan, polttoaineen ja vaatteiden lisäksi myös puhtaasta vedestä.

– Likainen vesi ja huono ruokavalio vaikuttavat suoraan ihmisten terveydentilaan, Azar sanoi.

Pakolaisista lähes puolet on lapsia. Huonoimmassa asemassa leireillä asuvista ovat alle 5-vuotiaat, joihin kaikenlaiset tartuntataudit iskevät herkimmin.

– Toisaalta lapset myös löytävät iloa pienistä asioista, sanoi Azar.

Torstaiksi Bekaanlaaksoon oli luvattu uusia lumikuuroja.

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi neljä vuotta eikä loppua näy. Kaikkiaan kolme miljoonaa syyrialaista on sodan vuoksi joutunut jättämään kotimaansa ja maan sisäisiä pakolaisia on vielä enemmän.

Suurin osa Syyrian pakolaisvirraoista suuntautuu naapurimaihin Jordaniaan, Libanoniin, Irakiin, Turkkiin ja Egyptiin. Myös Eurooppa on saanut oman osuutensa sisällissodan näännyttämistä pakolaisista. Kolmannes viime vuonna Välimeren ylittäneistä noin 165 000 laittomista siirtolaisista oli sotaa pakenevia syyrialaisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt