Charlie Hebdo ilmestyi aamulla - myytiin heti loppuun monessa paikassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Charlie Hebdo ilmestyi aamulla - myytiin heti loppuun monessa paikassa

Keskiviikkona on Ranskassa ilmestynyt ensimmäinen Charlie Hebdo -satiirilehden numero terrori-iskun jälkeen.

14.1.2015 10:27 | Päivitetty 14.1.2015 12:12

Ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon ensimmäinen numero viime viikon terrori-iskun jälkeen on in ilmestynyt tänään. Normaalin noin 60 000:n sijasta lehteä painetaan peräti viisi miljoonaa kappaletta.

Lehti julkaistaan myös digitaalisena versiona englanniksi, espanjaksi ja arabiaksi. Sosiaalisessa mediassa on aamulla levinnyt kuvia, joiden mukaan ainakin Ranskassa uutta numeroa on jonotettu lehtikioskeilla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan lehti on myyty välittömästi loppuun monista myyntipisteistä Ranskassa.

– Se oli uskomatonta. Kun avasin aamulla, ulkona oli 60-70 ihmisen jono, päivitteli eräs kioskikauppias Pariisissa AFP:lle.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa. Kaikki 450 kappaletta myytiin vartissa.

Charlie Hebdon uusi numero on loppunut monesta paikasta.

Uuden numeron kannessa on piirros itkevästä profeetta Muhammedista, joka pitelee Je suis Charlie (Minä olen Charlie) -kylttiä. Piirroksen yläpuolella lukee ranskaksi: ”Kaikki on annettu anteeksi”.

Kannen on piirtänyt Charlie Hebdon pilapiirtäjä Renaud ”Luz” Luzier, joka selvisi terrori-iskusta, sillä hän myöhästyi palaverista nukuttuaan pommiin.

– Pidin lehdistötilaisuuden päässäni. Kirjoitin: kaikki on annettu anteeksi – ja itkin. Vihdoin olimme löytäneet etusivun. Se ei ollut etusivu, jonka maailma halusi. Mutta se on meidän. Piirtämäni Muhammed on itkevä ukko, Luz selitti lehdistötilaisuudessa Libération-lehden tiloissa tiistaina.

Vihareaktioita pelätään

Terroristit tappoivat viime viikolla 12 ihmistä hyökkäyksessä Charlie Hebdon toimitukseen. Vaikka isku tuomittiin laajasti myös useissa islamilaisissa yhteisöissä, on ainakin tuoreen lehden kansikuvan pelätty herättävän vihaa.

Sotilaat ja poliisit valvovat näkyvästi eri kohteita Pariisissa.

Esimerkiksi Iranissa konservatiivinen online-julkaisu Tabnak katsoo, että Charlie Hebdo on jälleen loukannut profeettaa.

Lontoon muslimien yhdistyksen johtaja Omer El-Hamdoon arvioi uutiskanava CNN:lle, että kannen on tarkoitus olla viesti terroristeille siitä, ettei väkivalta voi olla ratkaisu.

– Mutta olisi ollut mukavaa, jos he olisivat ottaneet muslimien tunteet paremmin huomioon, koska monet muslimit olivat mukana sunnuntain mielenosoituksessa, El-Hamdoon sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?