Kouachin veljesten kotikulmilla kovat reaktiot terroritekoon - pidetään sankareina

Julkaistu:

Ranska
Pariisissa marssittiin sunnuntaina terrori-iskuja vastaan.
Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen ja pariisilaiseen kosherkauppaan viime viikolla tehdyt iskut ovat järkyttäneet ympäri maailmaa, mutta teoille löytyy myös ymmärtäjiä.

Brittiläisen Telegraph-lehden toimittaja kävi tutustumassa pariisilaislähiöön, josta Said ja Chérif Kouachi olivat kotoisin. Veljekset tekivät 12 henkeä vaatineen hyökkäyksen Charlie Hebdon toimitukseen. Poliisi ampui heidät piirityksen jälkeen Pariisin lähellä perjantaina.

Toimittaja kuvailee Gennevilliers'n lähiötä Pariisin pohjoispuolella siistiksi, keskiluokkaisen oloiseksi alueeksi. Alue on Telegraphin mukaan etnisesti sekoittunut.

Toimittaja tapasi paikallisessa kahvilassa arabi- ja afrikkalaistaustaisia nuoria, jotka kertovat tunteneensa Kouachin veljekset ulkonäöltä. Telegraphin mukaan nuoret jakoivat järkytyksen terroriteoista. Kahvilan ulkopuolella kuultiin myös toisenlaisia ääniä.

– Emme olleet tänään marssilla (Pariisin keskustassa), koska meille Kouachit ovat paikallisia sankareita, parikymppinen mies sanoi toimittajalle.


Mies kertoi olevansa algerialaistaustainen. Hän perustelee mielipiteitään algerialaisten kovalla kohtelulla Ranskassa - jo vuosikymmenten ajalta.

Toinen paikalle tullut nuori mies ei pidä väkivallasta, mutta hän sanoo ymmärtävänsä iskujen taustan.

– Me kuulumme tänne, me puhumme ranskaa, mutta mitä tahansa me teemme, olemme aina ulkopuolisia. Meitä ei kunnioiteta, nuori mies sanoi.


– Me emme ole Charlie. Me olemme Kouachi, kolmas paikalle tullut nuori mies tokaisi ilmiöksi muodostunutta slogania mukaillen.

Lehden haastattelema opettaja kertoo, että hänen luokassaan teini-ikäiset olivat haluttomia osallistumaan Charlie Hebdo -iskun takia pidettyyn minuutin hiljaisuuteen. Eräät oppilaat olivat huudelleet ja uhkailleet opettajaa. Ranskalaislehtien mukaan samanlaisia reaktioita on ollut eri kouluissa ympäri Ranskaa.