Järkyttävät viimeiset hetket paljastuivat: ”Älä pelkää, sinä olet nainen”

rac

Julkaistu:

Silminnäkijät kertovat The New York Timesissa kauhunhetkistä sen jälkeen, kun terroristit olivat päässeet Charlie Hebdon toimitukseen.
Charlie Hebdo -lehden päätoimittaja Stéphane Charbonnier ja noin tusina toimittajaa olivat keskiviikkona kokoontuneet toimituspalaveriin keskustellakseen tulevan lehden artikkeleista, kun kaksi naamioitunutta miestä ryntäsi toimitukseen kantaen AK-47-rynnäkkökivääreitä.

Jo aikaisemmin on uutisoitu, kuinka Charlie Hebdon piirtäjä Corinne Rey päästi terroristit rakennukseen. Rey, joka tunnetaan taiteilijanimellä Coco, oli ollut alaovella lapsensa kanssa, kun miehet vaativat päästä sisään.

The New York Times kertoo nyt, että ensimmäiseksi sisään päästyään terroristit ampuivat kylmäverisesti aulassa olleen turvamiehen. He myös ampuivat ympäriinsä niin paljon, että jotkut luulivat rakennustelineiden romahtavan.

Tämän jälkeen terroristit ryntäsivät yläkertaan, toiseen kerrokseen, jossa sijaitsee satiirilehden toimitus. Silminnäkijöiden mukaan terroristit huusivat:

– Missä on Charb? Missä on Charb?

Päätoimittaja Charbonnier tunnettiin laajalti lempinimellä Charb. Heti Charbonnierin löydettyään hyökkääjät ampuivat tämän. Sen jälkeen he alkoivat tulittaa muita huoneessa olleita.

Kaikki oli ohi nopeasti.

– Se kesti noin viisi minuuttia, Rey kertoo The New York Timesille.

”Me emme ammu naisia”

Freenlance-journalisti Sigolène Vinson puolestaan kertoi Ranskan yleisradion mukaan, että asemies käski häntä kääntymään muslimiksi, lukemaan Koraanin ja peittämään itsensä.

The New York Timesille Vinson kertoo tulleensa keskiviikkoaamuna toimitukseen osallistuakseen kokoukseen. Kun ampuminen alkoi, Vinson yritti paeta terroristeja ryömimällä lattialla. Ennen kuin Vinson ehti saavuttaa väliseinän, jonka taakse hän aikoi paeta, asemies kuitenkin huomasi hänet ja tarttui hänen käteensä aseella uhaten. Mies sanoi, ettei ammu Vinsonia, koska tämä on nainen.

– Älä pelkää, rauhoitu, en tapa sinua. Sinä olet nainen. Mutta mieti, mitä olet tekemässä. Se ei ole oikein, Vinson kertoo The New York Timesille asemiehen kertoneen vakaalla äänellä.

Tämän jälkeen mies kääntyi rikoskumppaninsa puoleen ja huusi: ”Me emme ammu naisia! Me emme ammu naisia! Me emme ammu naisia!”

Verilöylyssä sai kuitenkin surmansa yksi nainen: psykiatri Elsa Cayat, joka kirjoitti kolumnia Charlie Hebdoon.

Kaikkiaan 12 ihmistä sai surmansa hyökkäyksessä, joka tapahtui keskiviikkona päivällä Charlie Hebdo -satiirilehden toimituksessa Pariisissa.

Piiritystilanne perjantaina

Pääepäillyt ovat veljekset Said ja Cherif Kouachi. Yksi epäillyistä, 18-vuotias Hamyd Mourad on ilmoittautunut poliiseille. Mouradin osallisuus tapahtumiin on kuitenkin vielä epäselvä. Mouradin koulutoverit ovat kertoneen Mouradin olleen koulussa veriteon aikaan.

Pariisin koillispuolella alkoi perjantaina aamupäivällä panttivankitilanne. Viranomaiset uskovat, että rakennuksessa Pariisin koillispuolella Dammartin-en-Goelen kaupungissa ovat terrori-iskusta epäillyt miehet. Lue lisää täältä.

Juttua päivitetty tiedoilla piiritystilanteesta kello 12.04.