Työsuojelutarkastaja: Syyllistettiin sairauslomasta - näin esimies kiusasi valtioneuvoston kansliassa

Julkaistu:

työpaikkakiusaaminen
-Työnantajan olisi näkemykseni mukaan tullut ymmärtää kohtelun vaarantaneen työntekijän terveyden, työsuojelutarkastaja kritisoi valtioneuvoston kanslian toimintaa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto moittii valtioneuvoston kansliaa työpaikkakiusaamisen sallimisesta. Avin mukaan kanslian virkamies on kiusannut alaistaan. Tapauksesta kertoi alun perin Ilta-Sanomat viime vuoden kesällä.

Avin mukaan työntekijää on häiritty ja kohdeltu epäasiallisesti, mikä on aiheuttanut haittaa työntekijän terveydelle. Kyseessä oli esimiehen ja alaisen välinen pitkittynyt konflikti.

Konfliktin toinen osapuoli, esimies, oli valtioneuvoston edellinen viestintäjohtaja Kari Mokko. Mokko vahvisti osallisuutensa tapaukseen kommentoimalla asiaa IS:lle sähköpostitse.

– Olen pahoillani, että entinen alaiseni on kokenut minun ja työyhteisömme huolen työssä jaksamisesta näin. Olen hoitanut hänen asiaansa alusta asti valtioneuvoston kanslian henkilöstöjohdon ohjeiden ja kanslian varhaisen välittämisen periaatteiden mukaan. Kanslia on tutkinut tapauksen ja todennut, että ohjeita on noudatettu. En voi kommentoida yksittäisen ihmisen työhön tai terveyteen liittyviä asioita julkisuudessa tämän tarkemmin, Mokko kommentoi sähköpostitse.

Työsuojelutarkastaja Antti Salo kritisoi varsin rajusti valtioneuvoston kansliaa, jonka viestintäyksikössä väitetty kiusaaminen tapahtui. Tarkastajan mukaan työntekijä joutui kiusatuksi eikä työnantaja puuttunut asiaan riittävällä vakavuudella.

– Työnantajan olisi näkemykseni mukaan tullut ymmärtää kohtelun vaarantaneen työntekijän terveyden, Salo kirjoittaa 19. joulukuuta päivätyssä tarkastuskertomuksessaan.

Työnantaja: Kyse työntekijän toimintatavasta

Tarkastuksen mukaan työntekijä oli tuonut esiin kokeneensa häirintää ja epäasiallista kohtelua esimiehensä taholta. Häirintä oli työntekijän mukaan alkanut helmikuussa 2013 käydyn arviointikeskustelun jälkeen. Työntekijän mukaan työnantaja oli kyseenalaistanut työntekijän terveydentilan perusteettomasti, ja toimet asian käsittelemiseksi olivat hänen mukaansa ylimitoitettuja.

Valtioneuvoston kanslian mukaan työntekijää ei ole kiusattu, vaan kyse on ollut työntekijän toimintatavasta ja kyseenalaisesta suhtautumisesta työnantajan työnjohto-oikeuteen.

Työsuojelutarkastaja päätyi kiistassa työntekijän kannalle.

– Häirintä on ilmennyt terveydentilan kyseenalaistamisena ja varhaisen välittämisen mallin tarkoitushakuisena soveltamisena sekä näihin liittyen ylimitoitettuina työterveyshuoltopalveluiden käyttönä, tarkastaja Salo kirjoittaa.

Salon mukaan esimies käytti työnjohto-oikeutta epäasiallisesti evättyään työntekijän koulutushakemuksen. Esimies oli perustellut epäämistä sillä, että varhaisen välittämisen mallin mukaisesti käynnistetty työkykyarvio oli ollut kesken.

– Varhaisen välittämisen mallin tarkoituksena on tukea työntekijän työkykyä ja työssä selviytymistä, joten ottaen huomioon seikat, jotka on esitetty työkykyarvion perusteeksi, koulutushakemusten epääminen on nähdäkseni ollut epäasiallista, Salo toteaa tarkastuskertomuksessa.

Avi: Syyllistettiin sairausloman vuoksi

Salon mukaan työntekijä joutui häirinnän kohteeksi myös palattuaan kuukauden mittaiselta sairauslomalta, jolle hän joutui esimiehen kanssa käydyn konfliktin aiheuttaman henkisen kuormituksen seurauksena. Työsuojelutarkastajan mukaan esimies oli syyllistänyt sairauslomalta palannutta työntekijää voimakkaasti muun muassa työntekijän kollegoille kasautuneilla töillä.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja vaihtui tänä syksynä. Mokko haki jatkokautta, mutta häntä ei valittu uudestaan tehtävään. Virastoa pyydettiin selvittämään tapausta viime vuoden kesäkuussa. IS kertoi tapauksesta vuoden 2013 heinäkuussa, jolloin valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen kommentoi tapausta.

– Meidän oman, talon sisäisen, selvityksen mukaan kiusaamisväitteissä ei ole perää, Lankinen totesi IS:lle tuolloin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt