Tutkija: Näin Venäjän sotilasoppi muuttui - länsi yhä selvemmin uhka - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija: Näin Venäjän sotilasoppi muuttui - länsi yhä selvemmin uhka

Venäjä suhtautuu uudessa sotilasopissaan länteen entistä itsevarmemmin, ja Nato koetaan aiempaa yksioikoisemmin uhaksi Venäjälle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden sotilasopin, RIA Novosti -uutistoimisto kertoi perjantaina. Oheinen kuva on otettu maaliskuussa.

26.12.2014 19:23

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden doktriinin perjantaina. Se korvaa aiemman, vuodesta 2010 käytössä olleen sotilasopin. Doktriini on periaatteellinen kokonaisuus, jossa määritellään asevoimien tehtäviä. Turvallisuusuhkia käsitellään dokumentissa yleisellä tasolla.

–Uudessa doktriinissa Venäjän kansallisen turvallisuuden uhat nähdään seurauksena muiden valtioiden pyrkimyksestä estää Venäjän vahvistumista, arvioi STT:lle strategian pääopettaja Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Sotilasopissa ei ole suuria muutoksia aiempaan. Uutena painotuksena siinä on Venäjän kansallisten intressien turvaaminen arktisilla alueilla. Ulkoisista uhista listataan muun muassa "globaalia epätasapainoa aiheuttava" Nato-maiden ohjuspuolustusjärjestelmä ja avaruuteen sijoitetut aseet.

Suurimmaksi ulkoiseksi uhaksi doktriinissa nostetaan Naton laajeneminen Venäjän lähialueille. Maan sisäisiä uhkia ovat muun muassa terrorismi sekä maan sisäisen turvallisuuden ja yhteiskunnallisen vakauden horjuttaminen.

Aseellisista konflikteista informaatiosotaan

Uudessa sotilasopissa täysmittaisen sodan uhan arvioidaan vähentyneen. Modernien uhkien painopisteen arvioidaan siirtyneen sotilaallisista konflikteista informaatiosotaan.

Ydinaseita Venäjä on yhä valmis käyttämään vastatoimena tavanomaiseen sodankäyntiin, jos se uhkaa Venäjän olemassaoloa. Kirjaus on ollut Venäjän sotilasopissa 2000-luvun alkuvuosista asti.

Omia kansalaisiaan Venäjä on edelleen valmis suojelemaan asevoimin myös maan rajojen ulkopuolella.

–Tällä Venäjä on oikeuttanut toimiaan Ukrainassakin.

Lappalaisen mukaan uudessa doktriinissa ei ole mainintoja Pohjolan turvallisuudessa tai muusta erityisesti Suomeen liittyvästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?