Ulkomaat

Venäjältä raju väite MH17:n turmasta: Nimetön todistaja näki ohjukset Ukrainan sotakoneessa

Julkaistu:

Venäläistutkijat ilmoittivat keskiviikkona, että todistajan mukaan ukrainalainen lentäjä laukaisi ohjuksen viime heinäkuussa samana päivänä, jolloin Malaysia Airlinesin kone syöksyi maahan Itä-Ukrainassa, The Guardian uutisoi. Länsimaiden näkemys turman syystä on täysin erilainen.
Turmassa kuoli 298 koneessa ollutta matkustajaa.

Nimettömänä pysyttelevä todistaja työskenteli Dnipropetrovskin lentokentällä, jossa hän väittää nähneensä sotakoneen nousseen ilmaan heinäkuun 17. päivänä. Koneessa oli todistajan mukaan sen noustessa ilmataisteluohjukset, mutta koneen laskeutuessa niitä ei todistajan mukaan enää ollut.

Lentoturmaa tutkivan komitean mukaan miehen todistus on ”tärkeä todiste siitä, että Ukrainan armeija oli osallisena Boeing 777 -koneen maahansyöksyssä”.

Venäläislehti Komsomolskaja Pravda on julkaissut haastattelun nimettömästä todistajasta. Mies kertoo The Guardianin mukaan lehdelle nähneensä Sukhoi-25 -koneen nousevan ilmaan ilmataisteluohjusten kanssa ja palanneen takaisin ilman niitä.

Länsimaat: Venäjä-mieliset kapinalliset ampuivat ohjuksen

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas separatistien hallitsemalla alueella Itä-Ukrainan yllä heinäkuussa. Venäjä on useaan otteeseen väittänyt ukrainalaisen sotakoneen ampuneen matkustajakoneen alas.

Länsimaat sen sijaan uskovat, että kapinalliset ampuivat koneen alas ohjuksella. Yhdysvallat on kertonut tiedostelutietojen perusteella, että lentokoneen pudotti mahdollisesti BUK-ilmatorjuntajärjestelmällä Itä-Ukrainasta ammuttu ohjus. Järjestelmän epäillään olevan peräisin Venäjältä.

Myös Britannian pääministeri David Cameron kertoi turman jälkeen, että tiedustelutiedot antoivat ymmärtää turman syynä olleen Venäjä-mielisten kapinallisten ampuma ohjus.