Gävlen olkipukkia vartioidaan vapaaehtoisvoimin ja taksitolpalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Gävlen olkipukkia vartioidaan vapaaehtoisvoimin ja taksitolpalta

Ruotsin Gävlessä joulua odottava maailman suurin olkipukki on yhä paikoillaan ja yhtenä kappaleena, vaikka joulu lähestyy.

21.12.2014 12:05

Olkipukki on pystytetty odottamaan joulua Gävlen Linnantorille vuodesta 1966. Joulun pukki on päässyt kokemaan vain harvoin, mutta erilaiset tihutyöt, kaappausyritykset ja erityisesti tuhopoltot ovat sille tuttuja juttuja.

Tänä vuonna 13 metriä korkea ja liki neljä tonnia painava pukki jatkaa jokavuotista selviytymiskamppailuaan turvanaan muun muassa taksitolppa ja vapaaehtoisia vartijoita.

Kaupunki kokeilee pukin läheisyyteen pystytettyä väliaikaista taksitolppaa tuhopolttajien karkottajana tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Taksijono näyttää ehkäisseen pukkikokkoa paremmin kuin aidat, pakastaminen ja palonestoaineet aiempina vuosina.

Historiansa aikana maailman kuuluisin olkipukki on poltettu ainakin 27 kertaa ja se on ajettu kumoon autolla. Lisäksi se on yritetty kaapata ainakin kerran. Vuonna 2010 kaksi miestä yritti lahjoa olkipukin vartijan noin 5 500 eurolla poistumaan paikalta hetkeksi. Ruotsalaismedia kertoi tuolloin, että parivaljakon suunnitelmana oli kidnapata pukki ja kuljettaa se helikopterilla Tukholman Stureplanille.

Värikkäiden ja väkivaltaisten vaiheidensa vuoksi pukista on tullut kansainvälinen julkkis, joka on nostanut kotikaupunkinsa Gävlen tunnettuutta maailmalla. Pukin pystyttämisestä ja sen vaiheista uutisoidaan vuosittain eri puolilla maailmaa.

Joulua (tai tuhoa) odotellessaan Gävlen pukki keskustelee tukijoidensa kanssa sosiaalisessa mediassa. Olkieläimellä on Twitterissä yli 7 000 seuraajaa ja faniryhmiä ainakin Facebookissa. Tsemppiviestien lähettämisen lisäksi pukin sometutut ovat muun muassa tilanneet pizzaa pukin vierellä päivystäville vartijoille.

Olkipukkia voi vahdata myös nettikameran kautta.

Idag fick mina vakter pizza... från Australien! Tack alla mina vänner "down under" :-) #ShareGävle #gävlebocken pic.twitter.com/hElY270qfF— Gävlebocken (@Gavlebocken) 19. joulukuuta 2014

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?