Ulkomaat

Tutkijat HS:lle: Se yllätys muutti Putinin pysyvästi

Julkaistu:

-Se oli sokki Venäjän valtaeliitille ja presidentille, venäläinen politiikan tutkija Lilija Ševtsova sanoo Helsingin Sanomissa.
Muun muassa Krimin liittäminen Venäjään viime keväänä, Venäjän toimet Itä-Ukrainassa ja viime aikoina myös maan selvästi lisääntynyt sotilaallinen aktiivisuus Itämerellä ovat herättäneet lännessä syvää huolta.

Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin suhtautuminen länteen ei kuitenkaan aina ole ollut yhtä jyrkkä. Tutkijat kertovat Helsingin Sanomien haastattelussa, että ratkaiseva käänne Putinin suhtautumisessa tapahtui vuonna 2004 Ukrainan oranssin vallankumouksen aikaan.

Kysymyksessä oli tapahtumaketju, jossa monien vaiheiden jälkeen Ukrainan vuoden 2004 presidentinvaalit voitti uusintakierroksella opposition ehdokas, joka oli länsimielinen. Uusintavaaleihin oli päädytty sen jälkeen, kun mielenosoittajat olivat laajasti kritisoineet sitä, että ensimmäisissä vaaleissa voittajaksi julistettiin Moskovan tukema Viktor Janukovytš. Venäjä oli pyrkinyt vaikuttamaan Ukrainan vaaleihin, jotta sen suosima ehdokas olisi valittu. Lopputulos aiheuttikin kitkaa Venäjän kanssa.

-Oranssi vallankumous oli sokki Venäjän valtaeliitille ja presidentille. Putin oli ihmeissään, kun se oli todella tapahtunut. Kremlissä alettiin miettiä, voisiko samoin käydä myös Venäjällä, venäläinen politiikan tutkija Lilija Ševtsova, joka työskentelee yhdysvaltalaisessa Brookings-instituutissa, selittää HS:n haastattelussa.

Ševtsovan mukaan oranssi vallankumous oli käänne Venäjän ulkopolitiikassa. Sen jälkeen länsi alkoi yhä selvemmin näyttää uhkalta, ei kumppanilta. Ševtsovan mukaan oranssin vallankumouksen jälkeen Venäjän johdossa vahvistui myös halu palauttaa Venäjän suurvalta-asema. Kremlissä alkoi levitä pelko.

Samoilla linjoilla lehdessä on ruotsalainen tutkija Gudrun Persson Ruotsin puolustusministeriön alaisesta tutkimuslaitoksesta FOI:sta. Hän arvioi, että Venäjän turvallisuuspolitiikka lähti vuosina 2004-2005 uuteen suuntaan erityisesti suhtautumisessa länteen.

Paitsi Ukrainan oranssi vallankumous, samoihin aikoihin sattuivat myös Georgian ja Kirgisian vallankumoukset.

-Värivallankumoukset toivat Venäjän johdolle herätyskellona. Hallinnon säilyttämisestä tuli ykköstavoite, ruotsalaistutkija sanoo lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt