Miksi tapaninpäivän tuho oli niin valtava? - 10 kysymystä tsunamista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miksi tapaninpäivän tuho oli niin valtava? - 10 kysymystä tsunamista

Maapallon rajuimpiin kuuluva luonnonilmiö vapauttaa valtavan määrän energiaa, ja hyökyaalto etenee suihkukoneen vauhdilla.

Satelliittikuvat näyttävät tsunamin tekemän tuhon. Kuva Acehin rannikkolta Sumatran pohjoisosassa.­

25.12.2014 20:47

Kaakkois-Aasian vuoden 2004 tsunami oli äärimmäisyyksien katastrofi – sekä inhimillisesti että luonnontieteellisesti.

Seuraavassa katsaus tähän hurjaan luonnonilmiöön.

1. Mistä nimitys tsunami tulee?

Kahdesta japaninkielen sanasta: tsu ja nami. Edellinen merkitsee satamaa ja jälkimmäinen aaltoa. Tsunami on siis sananmukaisesti aalto satamassa.

2. Mikä tsunami on?

Syvän meren alueella sattuvan maanjäristyksen aiheuttama pitkä ja loiva hyökyaalto. Matalalle rannikolle iskiessään tsunami voi kohota kymmenien metrien korkuiseksi vesirintamaksi.

Ennen tsunamia: Acehin rannikko Sumatran pohjoisosassa satelliittikuvassa, joka on otettu tammikuussa 2003.­

3. Miten tapaninpäivän tuho sai alkunsa?

Maanjäristys nosti Intian mannerlaattaa jopa 20 metriä noin 1 000–1 200 kilometrin matkalta Burman laatan alla. Se kohotti merenpintaa useita metrejä ja aiheutti useita perättäisiä hyökyaaltoja.

Tsunamin nostattanut maanjäristys oli raju: se oli voimakkuudeltaan 9,1. Vuodesta 1899 tunnetaan kaksi tätä voimakkaampaa järistystä: Chilessä 1960 ja Alaskassa 1964. Niiden voimakkuudet olivat 9,5 ja 9,2 – ja molemmat aiheuttivat tsunamin.

4. Kuinka paljon energiaa maanjäristys vapautti?

Arviolta 475 miljonaa tonnia tavanomaista räjähdettä tnt:tä. Se vastaa noin 23 000:ta Nagasakin pommin kokoista ydinräjähdettä tai energiamäärää, jonka Yhdysvallat kuluttaa 11 vuorokaudessa.

5. Miten nopeasti hyökyaallot etenivät?

Tsunamiaallon nopeus avomerellä oli jopa 800 kilometriä tunnissa, saman verran kuin suurella matkustajakoneella. Aalto kulki vain tunneissa Intian valtameren halki ja eteni aina Afrikan rannikolle saakka. Rantavesissä nopeus hidastui muutamaan kymmeneen kilometriin tunnissa.

6. Kuinka korkeita aaltoja järistys nostatti?

Aallonkorkeus avomerellä oli vain puolisen metriä. Matalissa rannikkovesissä hyökyaallot muuttuivat korkeiksi: Sumatran saarella jopa 10–15-metrisiksi.

7. Miten kauas sisämaahan tsunami eteni?

Jopa kahden–kolmen kilometrin päähän rannikolta. Valtavien vesimassojen vetäytyminen takaisin aiheutti myös paljon tuhoa.

8. Miksi tapaninpäivän tuho oli niin valtava?

Hyökyaallot osuivat tiheästi asutuille alueille, jotka sijaitsevat alavilla rannikoilla. Varoitusaika maanjäristyksen jälkeen oli lyhyt, Sumatralla vain 20 minuuttia. Intian valtamerellä ei vielä 2004 ollut tehokasta tsunamivaroitusjärjestelmää.

9. Millainen Japanin maaliskuun 2011 tsunami oli verrattuna Kaakkois-Aasian tsunamiin?

Japanin katastrofi oli sekin hyvin tuhoisa, mutta lievempi kuin tapaninpäivänä 2004. Tokion koillispuolella sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli 9,0. Siitä aiheutunut tsunami surmasi lähes 16 000 ihmistä ja aiheutti ydinonnettomuuden Fukushiman voimalaitoksessa: yli 200000 ihmistä evakuoitiin radioaktiivisen vaaran vuoksi.

10. Voivatko tsunamikatastrofit toistua?

Kyllä, luonnontuho voi iskeä uudelleen, mutta erityisesti Intian valtamerelle rakennettujen uusien varoitusjärjestelmien toivotaan lieventävän inhimillistä katastrofia.

Lähteet: New Scientist, CNN, USGS, Tsunami laboratory, Seismologian laitos

ISTV:ssä tapaninpäivänä Ilta-Sanomien erikoisraportti tsunamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?