Venäjällä on nyt superhalpaa suomalaisille: Bensa 0,40 €/l, illallinen 3€, yö luksushotellissa 89€

Julkaistu:

Pietarin viiden tähden hotelleissa yöpyy nyt puoleen hintaan.
Jos joskus mielii päästä hulppealle lomalle ja nauttimaan viiden tähden hotellin pehmeistä lakanoista, nyt kannattaa varata matka Venäjälle.

Ruplan kurssin syöksy on aiheuttanut sen, että vain muutaman tunnin matkustamisen päässä sijaitsevan Pietarin parhaimmissa hotelleissa yöpyy jos ei nyt aivan pilkkahintaan, niin kuitenkin puoleen hintaan normaalihintoihin verrattuina.

Trivago-matkailusivustolta ilmenee, että esimerkiksi Pietarissa hulppeassa viiden tähden Astoria-hotellissa majoituksen saa 55 prosentin alennuksella. Sivuston mukaan yöpyminen Iisakin kirkon vieressä Iisakin aukiolla sijaitsevassa jugend-tyylin hotellin kahden hengen huoneessa maksaa normaalisti 219 euroa. Nyt hinta yhdeltä yöltä on 89 euroa.

Astoria ei ole ainut luksushotelli, joka on joutunut alentamaan tuntuvasti hintoja ruplan kurssisyöksyn takia. Viiden tähden Radisson Roayl St Petersburg Pietarissa myy niin ikään hulppeita huoneitaan 50 prosentin alennuksella. Pietarin keskustassa sijaitsevan, spa-kylpylän sisältävän hotellin kahden hengen huoneessa yöpyy 94 eurolla, kun normaalisti yksi yö hotellissa maksaa 195 euroa.

Hyvät alennukset saa Pietarissa myös esimerkiksi viiden tähden luksushotelleissa Belmond Grand Hotel Europessa ja W St Petersburg -hotellissa, joista Belmondissa asuu 55 prosentin ale-hintaan ja W-hotelllissa 45 prosentin alennushintaan. Kun normaalisti yksi yö kahden hengen huoneessa Belmondissa maksaa 247 euroa, ruplamuutosten myötä samanlaisen huoneen saa nyt 104 euron hintaan. W-hotellissa yöpyminen maksaa normaalisti 192 euroa yöltä, mutta nyt hotellissa pääsee yöpymään 97 euron hintaan.

Yöpymisen lisäksi Venäjällä myös shoppailee ja ruokailee halvalla.

– Hinnathan ovat nyt järkyttävän halvat ja se kestää niin kauan, kunnes ruplan kurssi jollain tavalla vakautuu, kertoo Venäjään erikoistunut kansantaloustieteen professori Pekka Sutela.

Hotellihintojen lisäksi myös kaikki muu on Venäjällä halvempaa. IS uutisoi aiemmin lahtelaismiehestä, joka huomasi tilaisuutensa koittaneen.

Mies kävi ostosmatkalla Viipurissa, ja siellä esimerkiksi bensalitra maksoi vain 40 senttiä. Kolmen ruokalajin päivällisen hienosta ravintolasta sai puolestaan kolmella eurolla.

Hän ei lähtisi odottelemaaan, josko ruplan kurssi vielä tästäkin alenisi. Ihan asunto-ostoksillekaan ei kannata pelkän ruplakurssin takia vielä lähteä.

– Ainahan ottaa riskin, jos ajattelee valuuttakurssia. Ja pelkän valuuttakurssin perusteella ei kannata ainakaan isoja päätöksiä tehdä, Sutela sanoo.

Sutela kertoo, että venäläiset ovat myös alkaneet ”fiksata” tavaroiden ja palveluiden hintoja euroissa tai dollareissa, mikä tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hinnoittelua ruplan kurssimuutoksista välittämättä.

– Sellaisessa maassa kuin Venäjä, jossa vuosikymmeniä oli valuuttakurssiepävarmuutta, niin kyllä ihmiset keksivät tälläkin hetkellä tapoja suojautua sitä vastaan, hän sanoo.