Ruplan syöksyllä saattaa olla rajut seuraukset: Yksi asia voi ratkaista Putinin kohtalon

rac

Julkaistu:

– Olennaisinta on se, pystyykö Putin vielä väittämään, että kaikki tämä on ulkovaltojen syytä, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela sanoo.
Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkonsa 10,5 prosentista peräti 17 prosenttiin. Kyseessä on suurin yksittäinen koronnosto sitten vuoden 1998.

Keskuspankin koronnostosta huolimatta ruplan arvo suhteessa dollariin heikkeni tiistaina rajusti. Pahimmillaan rupla kävi yli 20 prosentin laskussa.

Ruplan kurssiin ovat vaikuttaneet esimerkiksi öljyn hinnan lasku sekä länsimaiden asettamat Venäjän vastaiset pakotteet.

Venäjän keskuspankin varapuheenjohtaja Sergei Shvetsov totesi, että tilanne on kriittinen. Shvetsovin mukaan pankki aikoo pian päättää mahdollisista lisätoimista ruplan suhteen.

– Vuosi sitten emme olisi voineet kuvitella tätä edes pahimmissa painajaisissamme, hän sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Mitä ruplan syöksystä voi seurata?

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela toteaa, että ruplan syöksymisellä voi olla monenlaisia vaikutuksia. Valuutta on hänen mukaansa aliarvostettu nyt, mutta mikään ei estä kurssia laskemasta edelleen. Kaikki riippuu nyt siitä, mitä Venäjän hallitus ja keskuspankki aikovat tehdä huomenna.

Kurssin laskeminen voi näkyä karulla tavalla Venäjän ensi vuoden talousluvuissa.

– Analyytikoiden arvioiden mukaan siinä voi käydä niin, että Venäjän bruttokansantuote supistuu viisi prosenttia, investoinnit vähintään 10 prosenttia ja vienti 40-50 prosenttia. Mikäli niin käy, se näkyisi Suomessa 1,5 prosentin pudotuksena BKT:ssa. Suomen vienti Venäjälle on noin kahdeksan prosenttia kokonaisviennistä, Sutela selvittää.

Venäjän viennin pieneneminen näkyisi pahiten Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. EU-maista huonoimmassa jamassa Venäjän viennin kannalta ovat Baltian maat, Slovakia, Suomi ja Puola.

– Positiivista tässä on se, että EU:n suurimmat maat eivät ole riippuvaisia Venäjän viennistä. Esimerkiksi Saksan kokonaisviennistä vain alle kolme prosenttia menee Venäjälle, Sutela sanoo.

Miten käy Putinin?

Sutela ei usko, että Venäjän huonolla taloustilanteella olisi kuitenkaan vielä vaikutuksia presidentti Vladimir Putinin asemaan.

Putinin ja hänen hallintonsa suosio Venäjällä on viime aikoina ollut lähes tapissaan. Suosion on kuitenkin arvioitu perustuvan nimenomaan Venäjän vahvaan taloudelliseen asemaan, joka on tuonut venäläisille ylpeydenaihetta.

Putinin kohtalon voi Sutelan mukaan ratkaista se, miten Putin onnistuu selittämään huonon tilanteen.

– Olennaisinta tässä vaiheessa on se, pystyykö Putin vielä väittämään, että kaikki tämä on ulkovaltojen syytä ja Venäjä on ollut tilanteessa vain uhri. Esimerkiksi öljyn hinnan lasku ei johtunut Venäjästä, mistä Putin saa kyllä perustaa puheilleen, Sutela huomauttaa.

Myös sillä on merkitystä, pystyykö Putin jatkossa esiintymään päättäväisenä ja määrätietoisena talouspoliittisena päätöksentekijänä.

Sutelan mukaan jo muutaman vuoden ajan Venäjä on ollut talouspolitiikassaan päättämätön ja vaisu.

– On äärettömän tärkeää, että keskuspankki pystyy huomenna turvaamaan sen, että pankeissa ja valuutanvaihtopisteissä on rahaa, jotta kansalaiset voivat halutessaan ostaa ruplilla. Jos valuuttoja ei ole saatavissa, silloin syntyy paniikki ja levottomuuksia.

Niin kauan kun öljyn hinta pysyy alhaalla, Venäjällä on edessään huonoja vuosia.

– Jossain vaiheessa Putinin uskottavuus voi kyllä kärsiä, Sutela sanoo.