Ulkomaat

Viimeiset minuutit yhtä kaaosta - poliisi selvittää Sydneyn panttivankidraaman tapahtumia

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Panttivankidraama Australian Sydneyssä päättyi kolmen ihmisen kuolemaan. Poliisi selvittää parhaillaan viimeisten minuuttien kulkua.
Kaikkiaan 16 tuntia kestänyt panttivankidraama alkoi Australian Sydneyssä maanantaina noin puoli kymmenen aikaan aamulla.

Martin Place -aukio on kaupungin ruuhkaisinta ydinkeskustaa, ja sinne 50-vuotias Man Haron Monis iski. Hän hyökkäsi Lindtin suklaakahvilaan ja otti katkaistulla haulikolla uhaten 17 ihmistä panttivangeikseen. Vankien määrää ei tiedetty tarkasti kuin vasta tilanteen lauettua.

Poliisin mukaan heillä oli neuvotteluyhteys Monisiin siinä vaiheessa, kun piiritys oli kestänyt noin kymmenen tuntia. Joitakin panttivankeja oli päivän aikana päässyt jo pakenemaan.

Neuvottelut eivät lopulta johtaneet mihinkään vaan päätyivät pattitilanteeseen. Ilta pimeni ja alkoi uuvuttava odottelu.

Australian poliisi ei ole vielä kommentoinut virallisesti draaman loppuhetkiä, mutta seuraavassa kooste mediassa olleista tiedoista, jotka perustuvat paikalla olleilta saatuihin tietoihin:


Aamuyöstä paikallista aikaa alkoi tapahtua, kun useita panttivankeja ryntäsi ulos kahvilasta. Samaan aikaan poliisi kuuli sisältä laukauksia ja suoritti rynnäkön.

Viimeiset minuutit olivat täyttä kaaosta, kuvailevat muun muassa The Guardian ja CTV. Poliisi käytti sokaisevia tainnutuskranaatteja ja kahvilasta kuului rajua laukausten vaihtoa.

Savun hälvetessä kahvilasta löydettiin kolme ruumista: kaksi heistä oli panttivankeja, kolmas Man Haron Monis. Loukkaantuneita oli neljä, ja kaikki kiidätettiin hoitoon.


Poliisi selvittää parhaillaan, mitä viimeisten minuuttien aikana oikein tapahtui. Tähän mennessä julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pidetään mahdollisena, että laukaukset kahvilan sisällä alkoivat, kun panttivangit yrittivät riistää aseen jo selvästi väsyneen Monisin käsistä. Ilmeisesti Monis ampui tässä tilanteessa kahvilanpitäjä Tori Johnsonin.

Nopea rynnäköintipäätös

Poliisi oli valmistellut toimintasuunnitelman tilanteeseen, jossa kahvilaan olisi pakko rynnäköidä panttivankien palastamiseksi. Suunnitelma otettiin käyttöön nopealla päätöksellä. Erikoisjoukot lähtivät kahvilan valtaukseen pyrkimyksenään estää oletettu verilöyly.

Tapahtumista kahvilan sisällä ei ole toistaiseksi tietoa. Toinen uhri Katrina Dawson kuoli matkalla sairaalaan. Samoin Monis kuoli.

Hyökkääjän taustat oli selvitetty jo aiemmin päivällä: Iranissa syntynyt Monis sai poliittisen turvapaikan Australiasta vuonna 1996 ja asui tiettävästi siitä lähtien maassa. Vuonna 2013 häntä syytettiin osallisuudesta 30-vuotiaan ex-vaimonsa puukotukseen ja tuleen sytyttämiseen, ja alkuvuodesta hänet oli pidätetty seksuaalisesta häirinnästä epäiltynä. Vuosia aiemmin hän oli lähetellyt törkeitä kirjeitä Afganistanissa kuolleiden australialaissotilaiden perheille – tästä hän sai tuomion, 300 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Miestä oli syytä pitää vaarallisena, mutta hän oli silti vapaalla jalalla takuita vastaan. Tiettävästi todisteet osallisuudesta ex-vaimon surmaan eivät olleet vakuuttaneet asiaa käsitellyttä tuomaria.

Satoja poliiseja

Kun Monis linnoittautui Lindtin kahvilaan, Sydneyyn alkoi virrata poliiseja eri kaupungeista. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan operaatioon osallistui satoja poliiseja.


Poliisi teki kuten vastaavissa operaatioissa on tapana: piirittivät kahvilan, sulkivat kadut ja evakuoivat ihmiset lähirakennuksista. Raskaasti aseistautuneet erikoisjoukot toivat paikalle koko arsenaalinsa, mukaan lukien lääkintämiehet, tarkka-ampujat, pomminpurkajat ja koirayksikön.

Vaatimus: Isisin lippu

Monis oli esittänyt heti aamupäivällä oudot vaatimuksensa panttivankien välityksellä.

Hän halusi suoran puhelinyhteyden Australian pääministeriin Tony Abbottiin, hallitukselta julkisen lausunnon siitä, että Monis oli terroristijärjestö Isisin lähettiläs ja viimeisenä vaatimuksenaan hän esitti, että hänelle tuotaisiin kahvilaan Isisin musta lippu.

Vastineeksi näistä hän vapauttaisi panttivankeja.


Vaikka Monis halusikin esiintyä Isisin terroristina, eri asiantuntijoiden ja viranomaisten mukaan hänellä ei kuitenkaan ole ollut todellista yhteyttä kyseiseen terroristijärjestöön.

Australia on tämän vuoden aikana tarkkaillut Isisiä aktiivisesti ja nostanut valmiuttaan terroristihyökkäyksen varalle. Terrorisminvastaiseen operaatioon kuuluivat muun muassa maan historian suurimmat ratsiat niin Sydneyssä, Melbournessa kuin Canberrassakin.

Yhteenkään Monisin vaatimuksista ei suostuttu. Tässä vaiheessa Monis alkoi panttivankeina olleiden mukaan hätääntyä. Hän sammutti pimeän tulleen valot kahvilasta, jotta ei olisi ollut maalitaulu ulkona odottaville poliiseille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt