Loikkari paljasti Telegraph-lehdelle: Pohjois-Koreassa tehdään ihmiskokeita vammaisilla

Julkaistu:

Karmivia väitteitä
Vuonna 2006 Pohjois-Koreasta paennut 32-vuotias Ji Seong-ho on kertonut brittiläiselle Telegraph-lehdelle tietoja, jotka anna mairittelevaa kuvaa ihmisoikeuksien toteutumisesta Pohjois-Koreassa.
Ji Seong-hon mukaan vammaiset nähdään häpeätahraksi Pohjois-Korean julkisuuskuvalle, minkä vuoksi maassa toteutetaan järjestelmällisiä "puhdistuksia". Ji Seong-ho väittää, että näiden puhdistusten yhteydessä vammaisilla tehdään ihmiskokeita ja henkilöitä katoaa lopulta jäljettömiin.

Ji Seong-hon väitteitä pidetään uskottavina, sillä hän on itsekin vammautunut. Hän joutui 14-vuotiaana junaonnettomuuteen, jonka yhteydessä hän menetti vasemman jalkansa polven alapuolelta. Lisäksi hänen vasen kätensä leikattiin irti ranteen kohdalta. Sairaalassa suoritettujen amputaatioiden yhteydessä hän ei saanut lainkaan nukutusainetta ja lääkkeeksikin vain tupakkaa. Ji Seong-ho joutui onnettomuuteen pyörryttyään nälän vuoksi junaradalle.

Kätensä ja jalkansa menettänyt Ji Seong-ho kertoo, että kehityshäiriöiset lapset hylätään sairaaloissa omiin oloihinsa, kunnes he kuolevat. Kaksi muuta loikkaria puolestaan on kertonut Ji Seong-honille syrjäisestä vuoristokylästä, jonne lyhytkasvuiset pohjoiskorealaiset on pakotettu. Kylään pakotetut miehet on kastroitu, jotteivät he pystyisi lisääntymään.

- Nykyisin siellä ei ole enää ketään, Ji Seong-hon kertoo Telegraphissa.

Lehden mukaan vammaisilla suoritetuista kokeista on saatu viitteitä jo aikaisemmista ihmisoikeusjärjestöjen raporteista. Loikkarit ovat väittäneet muun muassa, että vammaisilta on poistettu elimiä ja heillä on testattu niin biologisia kuin kemiallisia aseita.

Yksi Telegraphin haastattelemista loikkareista on entinen Pohjois-Korean erikoisjoukkojen virkailija Im Cheon-yong. Hän pakeni maasta jo 1990-luvulla jouduttuaan katsomaan ihmiskokeita.

- Hallinto tahtoo tehdä nämä laillisesti, joten he tarjoutuvat ostamaan vammaiset lapset vanhemmiltaan luvaten huolehtia näistä, Im Cheong-yong kuvailee.

- Jos vanhemmat eivät luovu lapsistaan, heitä uhkaillaan.

Lasten lisäksi koekaniineina käytetään loikkarin mukaan täysi-ikäisiä ihmisiä.

Pohjois-Korean hallinnon mukaan kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia ja vammaisia arvostetaan. Tätä mielikuvaa pönkittääkseen Pohjois-Korea on lähettänyt auliisti urheilijoita muun muassa Aasian paralympialaisiin. Im Cheong-yongin mukaan totuus on kuitenkin aivan toisenlainen.

- 1990-luvun nälänhädän aikaan vammaisille ei annettu ruokakiintiötä, sillä heidän ei koettu olevan yhteiskunnan tuottavia jäseniä. Ainakin 80 prosenttia vammaisista nääntyi kuoliaiksi.

Telegraph-lehden mukaan Ji Seong-ho on aikeissa kirjoittaa kokemuksistaan kirjan.