Onko tässä Venäjän todellinen suunnitelma? He ovat Putinin salaiset kaverit Euroopassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko tässä Venäjän todellinen suunnitelma? He ovat Putinin salaiset kaverit Euroopassa

Euroopassa ollaan yhä huolestuneempia Vladimir Putinin ja Euroopan äärioikeiston läheisistä väleistä.

Julkaistu: 12.12.2014 7:38, Päivitetty 12.12.2014 7:48

Nyt puhutaan jopa Vladimir Putinin ”viidennestä kolonnasta”.

Euroopassa ollaan yhä huolestuneempia Venäjän ja Euroopan äärioikeiston läheisistä väleistä.

Asia nousi pintaan toissa viikolla, kun kävi ilmi, että Kremlin lähipiiriin kuuluva venäläispankki on antanut jättilainan Ranskan äärioikeiston Kansalliselle rintamalle.

Venäjän yhteydet eri puolille Eurooppaa ovat kuitenkin paljon laajemmat.

Äärioikeiston edustajat ovat jo useita vuosia pitäneet yhteyttä korkeisiin venäläispoliitikkoihin, he ihailevat estottomasti Vladimir Putinia johtajana ja asettuvat Venäjän tueksi Euroopan parlamentissa. Vastavuoroisesti Venäjä tukee liikkeitä, vaikkakin suorasta rahallisesta tuesta on vain vähän todisteita.

Esimerkkeinä Venäjän ja ääriliikkeiden kiinteistä kontakteista olivat kansanäänestys Krimin liitoksesta Venäjään keväällä sekä Itä-Ukrainan marraskuiset vaalit, jotka tuomittiin muualla Euroopassa laittomiksi.

Useat ääriliikkeiden edustajat toimivat äänestysten ”virallisina” kansainvälisinä tarkkailijoina ja antoivat Venäjän medialle lausuntoja niiden pätevyydestä. Elokuussa samat henkilöt edustivat Krimin Jaltalla pidetyssä Ukrainan asemaa pohtineessa konferenssissa.

Merkittävää äärioikeiston ja Venäjän suhteissa on se, että ääriliikkeet, erityisesti Kansallinen rintama, ovat saavuttaneet viime vuosina menestystä europarlamentin vaaleissa. Näin ne pääsevät periaatteessa vaikuttamaan myös sisältä päin EU:n päätöksentekoon.

-Kreml uskoo, että Kansallinen rintama kykenee nousemaan valtaan Ranskassa ja kääntämään Euroopan historian Moskovan eduksi, kirjoitti puolueen rahakytkökset paljastanut Le Nouvel Observateur.

Putinin ”viides kolonna”?

Venäjän motiiveista on esitetty erilaisia arvioita - pienestä kiusanteosta laajamittaiseen EU:n hajotusyritykseen.

On puhuttu jopa Putinin ”viidennestä kolonnasta”. Sanonnalla viitataan vihollisen hyväksi valtion sisällä toimiviin apureihin. Vaikka moni ”apureista” olisi tällä hetkellä vaatimattomassa asemassa, Venäjä voi laskea ammentavansa niiltä tukea myöhemmin.

Saksalainen Bild kertoi tiedustelulähteisiin nojaten, että Putinin strategiana on kylmästi ostaa tukea.

-Putin unelmoi Euroopasta - ja hän on sanonut sen ääneenkin - jossa hänen vaikutuspiirinsä ulottuu maanosan yli Portugaliin asti, Bild kirjoitti.

Pisimmälle menevän johtopäätöksen teki Turkissa toimiva ajatushautomo Center for Eurasian Strategic Studies.

-Venäjän tavoite on nostaa äärioikeistolaiset voimat valtaan Euroopassa, luoda venäläismyönteinen johto europarlamenttiin ja lopulta hajottaa Euroopan unioni aloittamalla entisistä Itä-Euroopan maista, jotka otettaisiin mukaan vastaperustettuun Euraasian talousunioniin, analyysissa todettiin.

He ovat Putinin ”kaverit” Euroopassa:

  • RANSKA:Marine Le Penin johtama Ranskan Kansallinen rintama sai peräti 9 miljoonan lainan vaalityöhön venäläispankilta. Lainanottoa perusteltiin sillä, että ranskalaispankit eivät anna rahaa puolueelle. Le Pen on Putinin pitkäaikainen vankkumaton ihailija, joka puolusti keväällä Krimin valtausta. Jyrkän maahanmuuttovastainen Kansallinen rintama on saavuttanut huomattavaa menestystä euro- ja paikallisvaaleissa ja tähtää entistä merkittävämpään asemaan Ranskan politiikassa.

Marine Le Pen

  • BELGIA: Flaaminkielisten omaa valtiota ajava Vlaams Belang vastustaa maahanmuuttoa ja EU:ta. Se on pyrkinyt eroon äärioikeistoleimasta, mutta muut puolueet eivät suostu sen kanssa yhteistyöhön. Vlaams Belangin edustaja Frank Creyelman toimi vaalitarkkailijana sekä Krimillä että Itä-Ukrainassa. Belgiasta on Venäjän kanssa hyvää pataa myös uusnatseihin yhdistetty poliitikko Luc Michel.

  • ITALIA: Mikäli Putinin hyvän ystävän Silvio Berlusconin Forza Italia palaa joskus valtaan Italiassa, on Putinilla vahva tukija EU-pöydissä. Populistisen Forza Italian edustajat ovat osallistuneet vaalitarkkailutempauksiin Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Venäjän sanotaan tukevan myös EU-kriittistä Pohjoisen liittoa Italiassa. Myös fasistiksi itseään tituleeraava Forza Nuova -oikeistopuolueen johtaja Roberto Fiore on tiettävästi vieraillut Krimillä. 

  • BRITANNIA: EU-vastaisen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage ylisti alkuvuodesta Putinia Syyrian kysymyksen hoidosta ja sanoi ihailevansa tätä. Ukip on saanut europarlamentin lisäksi jalansijaa Britannian parlamentissa ja siltä odotetaan jopa ”jytkyä” ensi kevään vaaleissa.  Äärioikeistopuolue BNP:n johtaja Nick Griffin on esiintynyt vaalitarkkailijana Venäjällä ja ylistänyt Venäjän mediaa luotettavasta uutisoinnista. Griffin muistetaan erityisesti juutalaisten kansanmurhan kiistäjänä.

  • UNKARI: Venäjän pahamaineisimpiin ystäviin Euroopassa kuuluu Unkarin Jobbik-ääriliike, joka ajaa unkarilaista nationalismia ja eroa EU:sta. Jobbikia pidetään avoimen rasistisena ja homovastaisena puolueena. Jobbikin johtaja on vieraillut taajaan Moskovassa, ja Unkarissa on epäilty Jobbikin jäsenien jopa vakoilleen Venäjän hyväksi.

  • ITÄVALTA: Vapauspuolueen ex-europarlamentaarikko Ewald Stadler on ravannut Venäjällä ja osallistunut Krimin sekä Itä-Ukrainan vaalitarkkailuun. Stadler johtaa nykyään konservatiiviseksi luonnehtimaansa REKOS-puoluetta.

Silvio Berlusconi

  • KREIKKA: Uusnatseihin luokiteltava Kultainen aamunkoitto -puolue on nostanut kannatustaan Kreikan talousahdingon myötä. Se ei ole salaillut kontaktejaan Venäjälle, ja sen epäillään saavan sieltä taloudellista tukea. Kreikassa Venäjällä on suhteet myös poliittisen kentän toiseen äärilaitaan, stalinistiseen Kreikan kommunistiseen puolueeseen, jonka jäsenet ovat toimineet vaalitarkkailutehtävissa Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Nigel Farage

  • BULGARIA: Ääriliike Atakan (suom. hyökkäys) edustajia on ollut vaalitarkkailijoina Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Rasistisen puolueen epäillään saavan rahoitusta Venäjältä.

Nick Griffin

LISÄKSI ainakin Serbian, Puolan, Slovakian, Espanjan ja Saksan äärioikeiston kontakteista Venäjään on vahvoja epäilyjä.

Ewald Stadler

Kultaisen aamunkoiton kannattajia Kreikassa.

Bulgarialaisen ääriliikkeen Atakan kannattajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?