Suomalaisoligarkkien “karu” pakotearki: valtavia tilauksia Venäjän valtiolta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisoligarkkien “karu” pakotearki: valtavia tilauksia Venäjän valtiolta

Kuvassa Gennadi Timtšenko

Julkaistu: 11.12.2014 20:00

Suomen kansalaiset Gennadi Timtšenko ja Boris Rotenberg ovat lännen pakotelistalla. Miesten yritykset ovat samalla saaneet valtavia tilauksia Venäjän valtiolta.

Gennadi Timtšenko, Boris Rotenberg sekä hänen veljensä Arkadi Rotenberg ovat tuttuja nimiä suomalaisille. Kolmikko osti Jokerit Hjallis Harkimolta toissa kesänä. Tuolloin julkisuus oli vielä mairittelevaa. Timtšenkolla ja Boris Rotenbergilla on Venäjän kansalaisuuden lisäksi Suomen kansalaisuus. Kaksoiskansalaisuus on myös Boris Rotenbergin pojilla Roman ja Boris Rotenbergilla.

Tänä vuonna Rotenbergit ja Timtšenko ovat saanet vähemmän mairittelevaa julkisuutta. Timtšenko ja Boris Rotenberg joutuivat alkuvuodesta USA:n pakotelistalle, Arkadi Rotenberg on sekä USA:n että EU:n listoilla. Syynä tähän on läheinen yhteistyö Venäjän ylimmän johdon kanssa. Rotenbergin veljekset ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitkäaikaisia judokavereita Pietarista.

Venäjän valtio on palkinnut lännen suomalaisvenäläisille liikemiehille aiheuttamat tappiot avokätisesti tarjoamalla rahakkaita sopimuksia Venäjällä. Boris ja Arkadi Rotenberg omistavat muun muassa SGM Group -rakennusyhtiön, jonka suuri asiakas on venäläinen kaasujätti Gazprom.

Miljardien urakat kiitokseksi

Rotenbergien ja heidän liikekumppaninsa Timtšenkon yritykset ovat uutistoimisto Bloombergin mukaan saaneet Venäjän valtiolta 4,5 miljardin euron edestä sopimuksia sen jälkeen kun kolmikko joutui lännen pakotelistoille.

Sopimusten summa on 12 prosenttia enemmän kuin mitä miesten yritykset saivat sopimuksia koko vuoden 2013 aikana. Kolmikko on Bloombergin laskelmien mukaan saanut yli 20 prosenttia kaikista Venäjän valtion urakoista tänä vuonna.

Rotenbergien rakennusyhtiö on lisäksi lähellä saada 3,3 miljardin euron arvoisen urakan rakentaa silta Venäjältä Krimin niemimaalle. Tämä sopimus ei ole kuitenkaan vielä Bloombergin lähteiden mukaan täysin varma.

Kolmikko on myös saamassa ison osan yli 11 miljardin euron Siperian voima -kaasuputkihankkeesta.

Omistuksia lapsille

Pakotteiden jälkeen oligarkit ovat siirtäneet yhtiöidensä omistuksia lapsilleen, jotka eivät ole pakotteiden kohteena.

Arkadi Rotenberg on sanomalehti Vedomostin mukaan siirtänyt osuutensa Mostotrest-yhtiöstä pojalleen Igor Rotenbergille. Arkadi ja Boris Rotenberg ovat luopuneet omistuksistaan jääkiekkojoukkue Jokereissa ja Hartwall Areenassa. Ostajana yhtiöissä on Boriksen poika Roman Rotenberg. Gennadi Timtšenko on edelleen mukana Jokerit-bisneksissä vähemmistöomistajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?