Venäjän sotilasdoktriini päivitettiin: Tällainen on Putinin ohje ydinaseen käytöstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän sotilasdoktriini päivitettiin: Tällainen on Putinin ohje ydinaseen käytöstä

Venäjän sotilasdoktriinia on päivitetty, muun muassa uutistoimisto Interfax kertoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.

11.12.2014 10:06

Uusi ohje ei salli ennaltaehkäisevää iskua ydinaseella, mutta antaa tarkat ohjeet siitä, missä olosuhteissa strategisia ydinaseita voidaan käyttää.

Asiasta kertoi Interfaxin mukaan lähde, joka oli mukana dokumentin laatimisessa.

-Sotilasdoktriinin päivitetyssä versiossa ei ole ennaltaehkäisevän iskun mahdollisuutta. Artikla 18 määrittelee selvästi olosuhteet, joissa ydinaseita voidaan käyttää. Se on mahdollista, mikäli Venäjän suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus ovat vakavasti uhattuina, lähde kertoi Interfaxin mukaan.

Lähteen mukaan armeijan edustajat olisivat halunneet doktriiniin myös ennaltaehkäisevän iskun mahdollisuuden.

Aiemmassa sotilasdoktriinissa ei ollut tätä mahdollisuutta eikä sitä siis otettu käyttöön nytkään.

Venäjän toimet ovat herättäneet huolta lännessä taas tällä viikolla, kun kävi ilmi, että Venäjä on tuonut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Itämerelle jopa Tu-95-ydinpommikoneen.

Suomen Ilmavoimat tiedotti tiistaina tehostaneensa Suomen ilmatilan valvontaa, koska Venäjän lentotoiminta on ollut Itämerellä ja Suomenlahdella poikkeuksellisen vilkasta viime lauantaista lähtien.

Ilmavoimien mukaan venäläisten lento-osastot liikkuivat pääosin Venäjän mantereen tukikohdista Kaliningradin alueelle ja takaisin. Mukana on ollut hävittäjiä, kuljetuskoneita ja Tupolev TU-95 -pommikoneita, jotka kykenevät kantamaan ydinkärjellä varustettuja risteilyohjuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?