Pakkosteriloidut kenialaisnaiset haastavat hallituksen oikeuteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pakkosteriloidut kenialaisnaiset haastavat hallituksen oikeuteen

Naisten mukaan heidät pakkosteriloitiin koska he ovat hiv-positiivisia.

11.12.2014 11:12

Viiden kenialaisnaisen ryhmä on aloittanut oikeustoimet maansa hallitusta vastaan. Naisten mukaan hallitus on vastuussa siitä, että hiv-positiiviset naiset pakotettiin steriloitaviksi. Naiset vaativat nyt korvauksia sekä Kenian hallitukselta että järjestöiltä, jotka heidän mukaansa toteuttivat operaatiot.

Naisen steriloinnissa munanjohtimet tukitaan mekaanisesti, että siittiöit eivät pysty hedelmöittämään munasolua. Monissa maissa tukkiminen tehdään esimerkiksi sitomalla, polttamalla tai leikkaamalla munanjohtimia.

Nairobissa oli eilen keskiviikkona myös mielenosoituksia, kun aktivistit vaativat pakkosterilointeja lopetettaviksi lain nojalla. Heidän mukaansa hiv-positiivisten naisten pakkosteriloinnit ovat muodostumassa yleisesti käytetyksi toimintamalliksi.

Kenian hallitus ei ole kommentoinut väitteitä eikä naisten syytöksiä.

Teresia Otieno on yksi viidestä naisesta, jotka ovat kertoneet joutuneensa pakkosteriloiduksi.

– Menin sairaalaan sektioon saadakseni ensimmäisen lapseni. Kun olin lähdössä, lääkäri kertoi, että minut on steriloitu, kertoi Otieno BBC:lle.

Asianajaja Allan Machelen mukaan naisten lisääntymisoikeutta on rikottu ja lisäksi heidän arvokkuuttaan on loukattu.

– Hiv-positiivisten naisten steriloiminen on rikkomus heidän oikeuksiaan vastaan, hän sanoi BBC:n mukaan.

Hi-viruksen siirtyminen raskauden ja synnytyksen aikana äidistä vauvaan on erittäin epätodennäköistä, mikäli äiti saa oikeanlaista antiretroviraalista lääkitystä ja synnytyksessä minimoidaan verikontakti.

Vastaava tapaus Namibiassa

Vastaavanlainen oikeusprosessi alkoi vuonna 2010 eteläisessä Afrikassa Namibiassa, jossa kolme hiv-positiivista naista kertoi joutuneensa pakkosteriloiduksi. He olivat valinneet synnytystavakseen sektion vähentääkseen riskiä, että hi-virus siirtyy synnytyksessä vastasyntyneeseen. Namibian terveysviranomaiset ovat kiistäneet naisten joutuneen pakkosteriloiduiksi.

Namibialaisnaisten asiaa ajaneen kansalaisjärjestön mukaan naiset olivat ”suostuneet” sterilointiin arveluttavissa olosuhteissa. Yksi heistä oli allekirjoittanut paperin ollessaan synnytystuskissa ja kahdella muulla ei ollut mitään käsitystä minkä paperin he olivat allekirjoittaneet. Namibian korkein oikeusaste päätti vuosia kestäneen oikeusprosessin tämän vuoden marraskuussa linjaamalla, että naiset todella oli steriloitu vastoin heidän omaa tahtoaan.

Maailmassa on noin 40 miljoonaa hiv-positiivista henkilöä. Heistä noin puolet on naisia ja suurin osa asuu Saharan etelänpuolisessa Afrikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?