Illalla televisiossa: Suomalainen Mohamed ryhtyi terroristiksi: ”Haluan tappaa”

Julkaistu: , Päivitetty:

Tv-tärpit
Dokumenttiprojekti esittää tänään tanskalaisdokumentin, jossa puhuu myös suomalaistaustainen al-Shabaabin terroristi.
Dokumenttiprojekti: Pohjolan terroristit, TV1 klo 21.30

Dokumenttiprojekti esittää tänään illalla tuoreen tanskalaisdokumentin Pohjolan terroristeista. Nämä nuoret miehet ovat kasvaneet pohjoismaissa mutta liittyneet terroristijärjestö al-Shabaabin riveihin ja lähteneet taistelemaan Somaliaan. Dokumentti Warriors from the North sai ensi-iltansa marraskuussa, jolloin myös Ilta-Sanomat uutisoi aiheesta.

Dokumentissa haastatellaan nuoria, jotka ovat liittyneet al-Qaidan Somalian haaraosastoon. Yksi haastatelluista on huivilla kasvonsa verhonnut, suomea puhuva mies, joka sanoo nimekseen Mohamed Muse. Nimi on todennäköisesti keksitty, mutta dokumentaristit ovat varmistaneet miehen varttuneen Suomessa.

– Minun nimeni on Mohammed Muse. Mä ilmoittauduin al-Shabaabiin koska halusin... halusin puolustaa omaa maatani. Olin yksinäinen poika. Koulussa ja töissä myös. Sen takia päätin tulla tänne Somaliaan, mies kertoo suomeksi.

– En oikein tiedä miksi, tein vain niin. (Haluan) tappaa niin monta ihmistä kuin mahdollista. Koska mä en kiinnostu mun elämästä enää yhtään.

Syrjäytyneitä nuoria värvätään

Dokumentissa kuvaillaan, kuinka syrjäytymisuhan alla olevat, maahanmuuttajataustaiset nuoret ovat hedelmällistä maaperää al-Shabaabin värvääjille. Kun on kerran liittynyt terroristijärjestöön, paluu voi kuitenkin olla vaikeaa.

Mohamed Muse ei ole täysin varma, palaako hän Suomeen.

– Kyllä mä rakastan teitä ja tiedoksi vaan, että tulen ehkä takaisin Suomeen. En oikein tiedä. Voi olla etten palaa enää ikinä kotiin.

– Pitää poistua ensin siitä terroristiryhmästä (al-Shabaab), sitten voin ehkä palata kotiin. Mä rakastan teitä ja tuun ehkä takaisin sinne. Pitäkää huolta itsestänne, hän päättää haastattelun.

Haastattelun jälkeen dokumentin tekijät eivät ole enää saaneet yhteyttä Mohamediin. Hän tuntuu kadonneen.

Ahdistunut isä: En siedä, että tappamisella leuhkitaan

Dokumentissa näytetään myös tanskalaispojan isää Abukar Nuuria, jotka yrittäa epätoivoisesti saada yhteyttä Somaliaan lähteneeseen lapseensa. Yhteys neljä vuotta sitten lähteneeseen poikaan on poikki.

– Poikani sanoi plaavansa, mutta tuskin hän enää palaa. Al-Shabaab aivopesee nuoria, isä toteaa.

– En siedä sitä, että tappamisella leuhkitaan. Siinä ei ole mitään hienoa, Nuur tilittää ahdistuneen oloisena.

– Maailma on ihan kamala paikka. Kaikki haluavat vain tappaa ja ryöstää. Kukaan ei halua auttaa toisia.