Väitetään maailman rikkaimmaksi mieheksi: Näinkö Putinin jättiomaisuus oikeasti sai alkunsa? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Väitetään maailman rikkaimmaksi mieheksi: Näinkö Putinin jättiomaisuus oikeasti sai alkunsa?

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole aina ollut rikas.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on arvioitu jopa 40-70 miljardia dollaria.

8.12.2014 8:39

Nykyään Venäjän presidentin Vladimir Putinin väitetään olevan jopa maailman rikkain mies. Putinin henkilökohtaisen omaisuuden arvoksi on arvioitu 40-70 miljardia dollaria.

Talousuutistoimisto Bloombergin toimittajan Leonid Bershindskin mukaan tämä lukuisissa eri lähteissä esitetty väite kuitenkin palautuu aina kolumnisti Stanislav Belkovskin vuonna 2007 antamaan haastatteluun Die Welt -lehdessä. Belkovski väitti Putinin kontrolloivan 37 prosenttia öljy-yhtiö Surgutneftegazin ja 4,5 prosenttia kaasuyhtiö Gazpromin osakkeista. Belkovskin esittämä 40 miljardin dollarin arvio Putinin omaisuudesta perustui osakkeiden yhteenlaskettuun markkina-arvoon vuonna 2007.

Putin on jatkuvasti kiistänyt väitteet jättiomaisuudestaan todeten nauttivansa vain 113 000 dollarin vuosipalkkaa virastaan. On kuitenkin selvää, että tuolla palkalla Putin ei ole kyennyt hankkimaan merkittävää kiinteistöomaisuuttaan.

Putinin osakeomistuksia ei ole missään vaiheessa näytetty toteen, mikä ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että hän on parkkeerannut omistuksensa oligarkkisystävilleen.

Arvostettu Venäjä-tutkija, amerikkalainen professori Karen Dawisha on tuoreessa kirjassaan Putin's Kleptocracy: Who Owns Russia? jäljittänyt Vladimir Putinin ja häntä ympäröivän valtaeliitin rikkauksien lähdettä.

Dawishan mukaan eräät merkit viittaavat siihen, että Dresdenissä ollessaan Putin on ollut auttamassa KGB:tä varautumaan neuvostoimperiumin romahdukseen.

Dawishan mukaan Mihail Gorbatshoviin epäluuloiset KGB-johtajat olivat aloittaneet jo 1980-luvun lopulla Neuvostoliiton kommunistisen puolueen varojen siirtämisen salaisille tileille Sveitsiin ja Britanniaan. Elokuussa 1990 Nkp:n keskuskomitea vaati "puolueen etujen turvaamista" ja tämä tehtävä annettiin KGB-upseereille, joilla oli kokemusta salaisten varojen kanavoimisesta ulkomaisille kommunistisille puolueille.

Putinin kanssa samaan aikaan Dresdenissä, DDR:n salaisessa poliisissa Stasissa työskennellyt Matthias Warnig perusti vuonna 1991 Dresdner Bankin haarakonttorin Pietariin ja yhdeksän vuotta myöhemmin Warnig johti pankin kaikkia toimintoja Venäjällä. Tuon jälkeen Putinin dresdeniläinen Stasi-kolleega nousi Nord Stream -kaasuputkihankkeen toimitusjohtajaksi ja Nkp:n keskuskomitean rahoilla vuonna 1990 perustetun Bank Rossijan johtokunnan jäseneksi.

Putinin henkilökohtaisen omaisuuden suuruudella ei toisaalta ole suurempaa merkitystä niin kauan kun hänellä on käytettävissään Venäjän presidentinhallinnon varat ja kiinteistöt.

Putin kertoi jo vuosi sitten harkitsevansa neljättä presidenttikautta vuoden 2018 jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?