Jäätävä analyysi Putinin ajatusmaailmasta: "Hän puree kuin hullu"

ADC Memorialia ei virallisesti ole olemassa Venäjällä.

Vladimir Putin.

28.11.2014 19:13

Järjestö kieltäytyi rekisteröitymästä "ulkomaiseksi agentiksi", vaikka tuomioistuin antoi siitä määräyksen.

Silti ADC Memorial toimii - sen verkkosivusto on pystyssä, järjestö tuottaa yhä enemmän raportteja ja pietarilainenStefania Kulajeva jatkaa työtä sen puheenjohtajana. Torstaina hän vieraili ulkoministeriön ihmisoikeusseminaarissa Helsingissä.

Eikä Kulajeva vaikene, vaikka virallinen Venäjä haluaisikin vaientaa hänet.

Hän uskaltaa puhua suoraan Venäjän synkästä ilmapiiristä ja presidentti Vladimir Putinista.

-Hän on menettänyt kokonaan tilanteen hallinnan. Hän vain puree kuin bulldoggi, kuin hullu, Kulajeva sanoi eilen IS:lle.

Miksi Putin puree? Tarrautuakseen kiinni valtaan.

-Luin hiljattain Hannah Ahrendtin kirjan väkivallasta. Siinä sanottiin, että väkivalta alkaa, kun ote vallasta heikkenee. Se kertoo täysin tästä ajasta.

Putin ajattelee Kulajevin mukaan näin: kun häntä ei totella, hän hyökkää. Niin kävi jo Georgiassa vuonna 2008.

Putinin nykyinen aggressio taas johtuu Kulajevan mukaan siitä, että presidentti tunsi valtaistuimensa horjuvan virkakauden alussa vuonna 2012.

Syynä oli mielenosoituskampanja, joka kuohui Moskovan Bolotnaja-aukiolla. Siihen osallistui kymmeniätuhansia Putinin vastustajia, ja poliisi kävi heidän kimppuunsa.

-Putin oli varma siitä, että joku maksoi mielenosoituksista rahalla. Ja kuka maksoi? Tietenkin pahat amerikkalaiset ja eurooppalaiset, Kulajeva sanoo.

-Ja sen jälkeen tulivat Maidanin mielenosoitukset (Kiovassa). Ne olivat hänelle vielä vakavampi varoitus. Venäjän hallitus on aivan varma siitä, että amerikkalaiset järjestivät nekin rahan avulla.

Stefania Kulajeva.

Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sota olivat Putinin reaktio Maidanin tapahtumiin.

-Venäläiset luulevat, että joku haluaa nyt järjestää Maidanin Venäjällä. Ja nämä tahot ovat tietenkin länsimaiset demokratiat, jotka yrittävät toimia Venäjän ihmisoikeuksien ja liberaalien poliittisten puolueiden hyväksi.

"Tämä alkaa olla klassista fasismia"

Presidentin käyttäytyminen on arvaamatonta ja lapsellista, ja se osoittaa heikkoutta, sanoo Kulajeva.

-Tämä on idioottimaista, epästrategista, epäpoliittista käyttäytymistä. Sen vuoksi Putinia ei voi verrata Staliniin, joka valitettavasti tiesi mitä hän teki ja miksi hän teki niin.

Kulajeva kertoo tehneensä yli 20 vuotta työtä fasisminvastaisissa järjestöissä ja vastustaneensa äärioikeiston vaikutusta yhteiskunnassa.

-Mutta nyt yhtäkkiä olen päätynyt maahan, jossa lähes kaikilla on sen tyyppisiä mielipiteitä. Keskustelun sävy on lähes täysin militaristista, kansallismielistä, muukalaisvihamielistä ja johtajakeskeistä. Maan johtoa tuetaan hysteerisesti.

-Tämä alkaa mielestäni jo olla klassista fasismia. Ja sitä ei esiinny vain hallituksen politiikassa vaan myös ihmisten mielissä.

Entä sitten ADC Memorial? Koska järjestö ei suostunut rekisteröitymään, se päätti lakkauttaa itsensä viime huhtikuussa. Toiminnan jatkamista varten perustettiin uusi samanniminen järjestö Brysseliin.

-Vastustan periaatteessa nimitystä ulkomaiseksi agentiksi enkä tunne itseäni sellaiseksi, Kulajeva sanoo.

"Olen pelännyt 20 vuotta"

Työ ihmisoikeuksien puolesta ei ole helppoa Venäjällä. Monet aktivistit on mukiloitu tai murhattu. Stefania Kulajeva on joutunut kotietsintöjen kohteeksi, ja viimeksi hänet pidätettiin rauhanmielenosoituksessa syyskuussa.

Hän kantoi julistetta, jossa luki: "Krimin Anschluss on Venäjän häpeä."

Anschuss viittaa Itävallan liittämiseen natsi-Saksaan vuonna 1938.Mielenosoitus oli laillinen, ja tuomioistuimen puheenjohtaja päätti, että Kulajevalla oli oikeus ilmaista mielipiteensä.

-Lopputulos oli siis hyvä. En kuitenkaan ole sellainen aktivisti, joka osallistuisi mielenosoituksiin joka viikko. Monet tekevät niin, varsinkin Moskovassa, ja joutuvat usein selliin. Minulla on paljon muutakin tekemistä.

Kulajeva myöntää pelkäävänsä. Hän pelkää muun muassa sitä, että häntä vastaan nostetaan tekaistu syyte. Ja sitä, että mitä tahansa voi sattua koska tahansa.

-Olen pelännyt 20 vuotta.

Pelko ei kuitenkaan ole saanut häntä lopettamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?