Venäläistutkija: Putin teki kaksi kohtalokasta virhettä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläistutkija: Putin teki kaksi kohtalokasta virhettä

Venäjän presidentti Vladimir Putin teki kaksi virhettä, jotka saattavat koitua hänen kohtalokseen, venäläistutkija Juri Fedorov arvioi.

Vladimir Putin.

27.11.2014 21:34

Venäjän presidentti Vladimir Putinin löyhät puheet ydinaseiden käyttämisestä ovat yhdistäneet länttä jopa enemmän kuin Venäjän toimet Ukrainassa, kirjoittaa venäläistutkija Juri Fedorov blogissaan The Interpreter -lehden mukaan.

Tutkijan mukaan viittaukset ydinaseisiin ovat myös herättäneet Putinin lähipiirissä pelkoa siitä, millaisia tulevaisuudennäkymiä heillä on uudessa maailmassa.

-Uhkaamalla Natoa ydinsodalla Putin ja hänen lähipiirinsä tekevät kaksi virhettä, jotka voivat tulla heille kalliiksi, tutkija kirjoittaa.

Voiko eliitti uhrata Putinin?

Venäjä on Ukrainan kriisin aikana useaan otteeseen muistuttanut länttä ydinaseistaan.

Fedorovin mukaan Yhdysvallat ja Euroopan unioni olisivat olleet valmiita ja halukkaita kompromissiin Ukrainan kriisissä, mutta Putinin puheet ovat muuttaneet tilannetta.

-Eurooppa ja Yhdysvallat eivät voineet sietää ydinaseuhkaa, Fedorov kirjoittaa The Interpreterin mukaan.

Juuri tämä oli Fedorovin mukaan Venäjän ensimmäinen virhe.

Toinen virhe liittyy Fedorovin mukaan Putinin ja Venäjän hallitsevan eliitin suhteeseen.

Fedorov kirjoittaa, että Putin näyttää jättäneen itsesuojeluvaistonsa sivuun suhteessa asemaansa Venäjän hallitsevassa eliitissä. Tutkija muistuttaa, ettei kenenkään eliittiin kuuluneen suunnitelmiin koskaan kuulunut "sodan reunalla tasapainoileminen".

Fedorovin mukaan tämä tarkoittaa, että Putinin kohtalo voi nyt olla kaikkea muuta kuin myötämielisten eliitin jäsenten käsissä – ryhmän, jonka jäsenet haluavat pelastaa itsensä, vaikka joutuisivatkin uhraamaan Putinin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?