Karu näky paljastui aamulla Fergusonissa - mellakoiden pelätään leviävän 120 kaupunkiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Karu näky paljastui aamulla Fergusonissa - mellakoiden pelätään leviävän 120 kaupunkiin

Tiistaina Yhdysvalloissa odotetaan jatkoa maanantaina alkaneille mellakoille.

25.11.2014 21:20

Maanantaina Fergusonin kaupungissa Missourissa väkivaltaisiksi räjähtäneiden mellakoiden odotetaan jatkuvan myös tiistaina. CNN:n mukaan mielenosoituksia on valmisteilla 120 paikassa ympäri Yhdysvaltoja, peräti 35 osavaltiossa.

Mellakointi alkoi Fergusonissa, kun suuri valamiehistö päätti olla syyttämättä konstaapeli Darren Wilsonia, joka ampui elokuun alussa kuoliaaksi mustan nuorukaisen Michael Brownin.

Wilson puolustautui sanomalla, että kaksitoista laukausta aseetonta 18-vuotiasta kohti olivat itsepuolustusta. Mielenosoittajien mielestä tapahtumassa oli jälleen kerran kysymys mustiin lähiönuoriin liittyvistä ennakkoluuloista ja siitä, että Wilson pääsi ihonvärinsä vuoksi kuin koira veräjästä.

Tiistain vastaisen yön rajuimmat yhteenotot oikeuden syyttämättäjättämispäätöksestä hurjistuneiden kansalaisten ja virkavallan välillä olivat Fergusonin lähimmässä suurkaupungissa St. Louisissa. University Cityn esikaupungissa poliisi haavoittui käteen ampumavälikohtauksessa.

Aamulla mellakan jälkeen paljastui lohduton näky: poltettuja autoja ja liikkeitä ja roskaa joka paikassa.

Rauhanomaista ja anarkiaa

Tiistaina mielenosoitukset olivat ainakin maan pääkaupungissa Washington D.C.:ssä rauhanomaisia. Siellä joukko mielenosoittajia valtasi poliisitalon edustan ja makasi siinä esittäen kuollutta. Samanalaisia mielenilmaisuja nähtiin myös maanantaina Valkoisen talon edessä.

Myös Chicagossa mielenosoitukset olivat tiistaiaamuna rauhallisia, vaikka viesti päättäjille oli painava.

 "Me olemme Michael Brownin puolella"

- Mielestäni se, mitä tapahtui eilen, oli erittäin suuri epäoikeudenmukaisuus niille, jotka ovat taistelleet tasa-arvon puolesta tässä maassa, sanoi eräs mielenosoittajista viitaten suuren valamiehistön syyttämättäjättämispäätökseen.

Noin tuhat ihmistä osallistui tiistaina New Yorkissa mielenilmaisuun. Poliisi pidätti yhden 21-vuotiaan miehen sen jälkeen, kun tämä oli tahrinut Times Squarella kaupungin poliisin ylipäällikön William Brattonin punaisella, verta esittävällä nesteellä.

Tiistaiyön mellakat yltyivät paikoin yleiseksi anarkiaksi, paikkojen hajottamiseksi ja ryöstelyksi. Kalifornian Oaklandissa monet kaupan pitäjät olivat CNN:n mukaan varautuneet mellakoihin kirjoittamalla ikkunoihinsa "Me olemme Michael Brownin puolella" siinä toivossa, että ikkunat saisivat olla rauhassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?