Ukraina huojuu vararikon partaalla

Julkaistu:

Ukraina
Ukrainan epätoivoinen taloustilanne on jäänyt maan itäosia piinaavien taistelujen varjoon. Ilman lännestä tulevaa apua Ukraina ajautuisi vararikkoon.
Asiantuntijoiden mukaan Ukrainan velkojen uudelleenjärjestely voi olla edessä tukipaketeista huolimatta. Epävarmuutta kuvastaa se, että raha pakenee maasta kovaa vauhtia. Ukrainan valuutan hryvnian kurssi on pudonnut lähiviikkoina kuin kivi.

– Ukrainalaiset talouden toimijat tuntevat, että heidän varansa ovat paremmassa turvassa muussa valuutassa kuin hryvniassa, sanoo Suomen pankin ekonomisti Laura Solanko puhelimitse Kiovasta.

– Joku sanoi puolivakavissaan, että kun kaikki tietävät, että Putin halutessaan on seitsemässä päivässä Kiovassa, niin eihän tänne kannata mitään investoida.

Ukrainan talous nojaa pitkälti Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukeen. IMF myönsi keväällä Ukrainalle 12 miljardin euron tukipaketin, josta valtaosa on vielä vapauttamatta. Tämän lisäksi Ukrainan on arvioitu tarvitsevan IMF:ltä uutta tukea 8–12 miljardia euroa.
 

Kykeneekö maa uudistuksiin?


Kuten EU:n kriisimaille myönnetty apu, IMF:n tuki Ukrainalle on ehdollista. Lainaerät saadakseen Ukrainan pitäisi sitoutua kiristämään vyötä ja uudistamaan korruptoituneen taloutensa rakenteita.

Ukrainan hallinnon kyky uudistaa talouttaan on vahvasti kyseenalaistettu myös vastikään pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen. Jatkuva sotatila on pahentanut rahahuolia merkittävästi.

Lainoittajat ovat joutuneet kiperän kysymyksen eteen. Minkä verran Ukrainan lainaehtoihin voidaan myöntää helpotuksia? IMF on jo katsonut julkisen talouden alijäämää koskevia ehtoja läpi sormien.

Periaatteessa IMF ei voi rahoittaa maita, jotka ovat sodassa. Itä-Ukrainassa sotimista ei ole pidetty avun esteenä.  Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Pekka Sutela pitää myönnytyksiä kyseenalaisena.

– IMF:n pitäisi kohdella kaikkia maita samalla tavalla. Onko oikein, että poliittisista syistä annettaisiin rahaa maalle, joka ei täytä ehtoja, hän kysyy.

Sutela epäilee, että erityiskohtelu ei mene IMF:n suurimmissa jäsenmaissa eli Yhdysvalloissa ja isoissa EU-maissa pitkään läpi.

Sutela arvioi, että vararikkoon julistautuminen ja velkojen uudelleenjärjestely voi jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi.

– Tämä on viimekätinen syy, minkä takia valuutta on viime aikoina heikentynyt niin voimakkaasti.
 

Velkajärjestely vaikea toteuttaa


Sutelan mukaan velkajärjestely olisi kuitenkin poliittisesti hyvin vaikea toteuttaa. Ukrainan suurimmat velkojat ovat lännessä, mutta merkittäviä tappioita koituisi myös Venäjälle. Jäätyneiden suhteiden takia länsimaiden ja Venäjän on vaikea löytää yhteisymmärrystä siitä, miten tilannetta hoidetaan.

Toistaiseksi länsi jatkaa Ukrainan patistamista uudistuksiin ja maa sinnittelee ulkomaisen avun varassa. Ukrainalle löytyy ymmärrystä, mutta lainoittajien kärsivällisyys on koetuksella. Brysselissä Ukrainaa kovistellaan kulissien takana siitä, että maa ei voi ulkoistaa ongelmiaan muille.

– Ilman ulkomaista apua maa joutuisi maksukyvyttömäksi. Silloin paljon asioita olisi vaan pakko tehdä, kun mitään muuta ei voi. Niin kauan kuin apua ulkoa tulee, asioita voidaan pyrkiä tekemään vähän pehmeämmin, Laura Solanko sanoo.

– Ei tämä maa ole ikinä ollut hyvä panemaan reformeja toimeen, eikä se tilanne ole parantunut mitenkään viimeisen vuoden aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt