Ulkomaat

Venäjä tuo superohjuksia Suomen lähelle - Katso, mitä kaikkea rajan tuntumasta löytyy

Julkaistu:

Ohjusjärjestelmä
Kuolan niemimaalle tuotavat S-400-ohjukset ovat Venäjän kehittyneimpiä.
Venäjän asevoimat päivittää sotakalustoaan Murmanskin alueella.

Kuolan niemimaalle tuodaan S-400-ohjusjärjestelmiä. S-400 on maan uusin ja kehittynein ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategianlaitoksen strategian pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen sanoo, että modernin ohjusjärjestelmän oleellisin ominaisuus on kantaman kasvaminen.

- Kantamaa kyetään kasvattamaan jopa 300 kilometriin. Se riippuu hyvin paljon maalityypistä. S-400 pystyy tuhoamaan hyvinkin erilaisia ilmamaaleja. Jos ammutaan äärikantamille, maalin pitää olla varsin korkealla, että tutkahorisontti näkee sen.

Esimerkiksi viholliskoneen voi ampua alas lähes 300 kilometristä, kun taas vihollisohjuksen voi torjua vain noin 60 kilometrin etäisyydeltä.

Lappalainen selventää, että ero johtuu maalin lentokorkeudesta, liikesuunnasta ja nopeudesta. Wikipedian mukaan S-400 voi samanaikaisesti iskeä peräti 36 kohteeseen 72 ohjuksella.

- Tällä järjestelmällä on todennäköisesti kyky torjua keskimatkan ballistisia ohjuksia. Ne tulevat hyvin korkealta suoraan kohti suurella nopeudella. Silloin sen löytäminen kovin kaukaa ei ole mahdollista.

Barentsobserverin mukaan Venäjä on jo lähettänyt Murmanskin sotilaitaan etelään Astrahaniin kouluttautumaan uutta ohjusjärjestelmää varten ja testaamaan sitä.

Lappalainen ei usko, että Venäjän toiminta liittyy kiristyneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Hän kertoo, että Venäjän asevoimat on kehittänyt sotilaallista potentiaaliaan merkittävästi joka vuosi.

- Asevoimien budjetti on kasvanut vuosittain viidenneksen ja kymmenessä vuodessa puolustusmenot ovat kolminkertaistuneet. Tämä liittyy asevoimien suorituskyvyn ja sotilaspotentiaalin parantamisen suurempaan kokonaisuuteen, ei niinkään siihen, mitä esimerkiksi Ukrainassa tapahtuu.

Lappalainen ei myöskään usko, että ohjusjärjestelmän päivitykseen liittyisi jokin uhkavaltio. Kuolan niemimaa sijaitsee Suomen ja Norjan vastaisella rajalla. Norja on puolustusliitto Naton jäsen.

- Tämmöisellä järjestelmällä halutaan suojata Murmanskin alue esimerkiksi mannertenvälisiltä ohjuksilta. Silloin Venäjä ajattelee jotain muuta maata kuin Norjaa.

S-400 on otettu operatiiviseen käyttöön vasta hiljattain. Sen kehitystyö alkoi 1990-luvun lopulla ja se perustuu keskeisiltä edeltäjäänsä S-300:een.

Lappalainen sanoo, että S-300 on kuulunut Venäjän sotakalustoon pitkään niin Pietarin alueella kuin Kuolan niemimaalla.

- S-400 sijoitetaan varmasti vielä Pietarin läheisyyteen ja Moskovaan. Kaikkein kauimmaksi kantavat ilmatorjuntajärjestelmät ovat olleet niissä ennenkin. Kun ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä kehitetään ja saadaan valmiiksi, niitä sijoitetaan strategisesti tärkeisiin kohteisiin ja Kuolan niemimaa on sellainen.

Nato-termillä S-400 on SA-21 Growler. Tällä hetkellä Murmanskin alueella on kuusi ohjustukikohtaa.
Jo nyt paljon aseita rajan lähellä


Venäjän lisääntyneen sotilaallisen toiminnan taustalla on vuonna 2010 tehty Venäjän asevoimien uudistus, jonka yhteydessä Moskovan ja Leningradin sotilaspiirit yhdistettiin Läntiseksi sotilaspiiriksi.

- Sen esikunta on Pietarissa, ja siihen kuuluu kaksi armeijaa, joista toisen esikunta on Agalatovossa hieman Pietarista pohjoiseen. Laivaston esikunta siirrettiin Moskovasta Pietariin. Piiriin kuuluu kahden entisen sotilaspiirin lisäksi Pohjoinen laivasto ja Itämeren laivasto.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen The Development of Russian Military Policy and Finland -raportti viime vuodelta paljastaa, millaisia Venäjän asevoimien tukikohtia Venäjällä on Suomen lähialueilla.

Venäjä aikoo modernisoida asevoimansa vuoteen 2020 ulottuvalla varusteluohjelmalla. Venäjän panostus asevoimiin nähdään lisäksi Suomen rajan läheisyydessä siten, että joukkojen kalusto uusiutuu.

Venäjän joukko-osastoilla on korkea valmiusvaatimus Euroopan mittapuun mukaan. Se tarkoittaa sitä, että ne pääsevät tarvittaessa nopeasti liikkeellä. Korkean valmiusvaatimuksen joukko-osastoja on myös hyvin lähellä Suomea, Karjalan kannaksen Kamenkassa, Petsamossa ja mahdollisesti myös Vladimirski Lagerissa Pietarin eteläpuolella.

Venäjän iskukykyä alueella lisäävät Pihkovassa toimiva erikoisjoukkojen spetsnaz-prikaati ja ilmarynnäkködivisioona. Luoteiset alueet kiinnostavat Venäjää muun muassa Jäämeren ja sen luonnonrikkauksien vuoksi. Lähes kaikki Venäjän ydinsukellusveneet ovat Kuolan alueella.

Lähde: Forss, Kiianlinna, Inkinen, Hult: Maanpuolustuskorkeakoulu (2003)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt