Ulkomaat

Jättimäinen reikä ilmestyi maahan Venäjällä - enää ei kaiveta potaskaa

Julkaistu:

Venäläiseltä kaivokselta Permin alueelta on löytynyt noin 30-40-metrinen maanvajoama.
Venäläisen Uralkali-kaivosyhtiön osakkeiden arvo on romahtanut ja yhtiön 1 300 työntekijää passitettu kotiin Permin alueella Uralilla. Osasyynä on lähelle yhtiön kaivosta ilmestynyt jättimäinen reikä maassa.

Maan vajoama havaittiin sen jälkeen kun potaska- eli kaliumkarbonaattikaivoksella oli sattunut lievä onnettomuus tiistaina. Kaivokseen oli päässyt runsaasti vettä, ja se oli jouduttu sulkemaan.

Kun aluetta tutkittiin ilmasta, lähellä kaivosta sijainneelta hylätyltä asuinalueelta löytyi iso maanvajoama. Se on eri arvioiden mukaan noin 20-30-metriä leveä, toiset lähteet puhuvat jopa 30-40 metristä.

Reikä muistuttaa Siperiasta Jamalin niemimaalta viime kesänä löytynyttä isoa maanvajoamaa, jonka syytä arvuuteltiin tuolloin pitkään. Reiän pääteltiin lopulta syntyneen maan sisällä muodostuneiden kaasujen räjähdyksestä.Moscow Timesin mukaan Permissä viranomaiset ovat nyt asentaneet reiän läheisyyteen mittalaitteita, joilla yritetään selvittää, johtuuko reikä maanalaisista kaasuista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reikä näyttää vieneen mennessään joitakin taloja. Kyseessä on kuitenkin venäläismedian mukaan hylätty kesämökkialue. Alueella ei epävakaan maaperän vuoksi ole asuttu enää aikoihin.

Uralkali-kaivosyhtiö on yrittänyt tyynnytellä huolta alueen turvallisuudesta, mutta turhaan.

Yhtiön vaikeuksien pelätään johtavan lisäongelmiin Venäjän taloudelle.

Permin kaivos tuottaa 3,5 prosenttia maailman potaskasta, jota käytetään esimerkiksi lannoitteissa. Potaskasta uumoillaan olevan pian pulaa maailmalla, jos kaivos pysyy kiinni.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt