Venäläinen sotilaskomentaja: Minä aloitin sodan Itä-Ukrainassa

Venäläinen sotilaskomentaja kertoo venäläislehdelle joutuneensa lietsomaan tosissaan Itä-Ukrainan sotaa, ennen kuin taistelut Donetskissa ja Luhanskissa alkoivat kesällä.

Igor Strelkov komensi kapinallisjoukkoja Donetskissa vielä alkusyksystä.

21.11.2014 15:34 | Päivitetty 21.11.2014 15:39

Venäläinen Igor Strelkov komensi Itä-Ukrainan Donetskissa venäläismielisten kapinallisten joukkoja elokuun puoliväliin. Sitten hän erosi tehtävästään ja katosi hetkellisesti.

Nyt Strelkov on tullut julkisuuteen venäläisen Zavtra-lehden haastattelussa. Siinä hän kertoo aloittaneensa Itä-Ukrainassa käynnissä olevan sodan.

- Minä olin se, jonka voi sanoa vetäneen liipaisimesta, Strelkov sanoi.

- Jos meidän yksikkömme ei olisi ylittänyt (Venäjän ja Ukrainan välistä) rajaa, kaikki olisi kuivunut kasaan kuten Harkovassa ja Odessassa. Ehkä joitakin kymmeniä olisi kuollut, poltettu ja vangittu ja siinä kaikki, Strelkov sanoi Venäjän hallituksen äänenkannattajaksikin kutsutussa Zavtrassa.

Venäjä-mielisiä separatisteja Donetskissa torstaina.

Itä-Ukrainan tilanne alkoi hallitusrakennusten valtauksina huhtikuussa Donetskin, Luhanskin ja Harkovan kaupungeissa. Kesällä kapinalliset ja Ukrainan armeija jo sotivat Donetskissa ja Luhanskissa. Seitsemässä kuukaudessa yli 4 300 ihmistä on kuollut ja 10 000 loukkaantunut.

Nyt Strelkov, joka tunnetaan myös nimellä Igor Girkin, sanoo venäläislehden mukaan olevansa koko sodan käynnistäjä.

- Kaikki käynnissä oleva sota tänään, se on meidän yksikkömme käynnistämä. Me jaoimme kortit pöytään, Strelkov sanoi torstaina julkaistussa haastattelussa.

Kansa haluaa osaksi Venäjää

Sodan aloittaminen Itä-Ukrainassa ei kuitenkaan ollut ihan helppo juttu. Strelkovin mukaan molemmat osapuolet olivat varsin haluttomia taistelemaan toisiaan vastaan ja vaati suostuttelua saada separatistit ja Ukrainan armeija ottamaan yhteen. Kapinalliset kokivat ensin päävastustajakseen äärikansallisen Oikean sektorin.

- Ensin kukaan ei halunnut taistella. Ensimmäiset kaksi viikkoa kuluivat suostutteluun, Zavtra kertoo Strelkovin sanoneen.

Donetskin lentokentän lennonjohtotornin juuresta nousi savua viime viikolla.

Ukrainan armeijan joukot saatiin kuitenkin liikkeelle, kun ne havaitsivat Venäjän joukkojen olevan Itä-Ukrainassa separatistien puolella. Separatistit olivat tosin pettyneitä siihen, ettei Venäjältä tullutkaan maahan suurta sotajoukkoa avuksi. Heillä itsellään kun ei ollut kunnolla taistelijoita eikä aseita.

- Oletin, että lopulta olisi käynyt niin kuin Krimillä eli, että Venäjä saapuisi. Se olisi ollut paras skenaario. Myös kansalaiset halusivat sitä. Kukaan ei halunnut taistella Luhanskin tai Donetskin kansantasavalloista vaan olla osa Venäjää.

Venäläisten osuus lisääntyi elokuussa

Strelkovin mukaan alkukesästä suurin osa, 90 prosenttia, separatistien joukoista koostui paikallisista ihmisistä. Elokuussa Itä-Ukrainaan alkoi saapua venäläisiä sotilaita, jotka ilmeisesti olivat "lomalla" omista varuskunnistaan.

Mies käveli tuhojen keskellä Donetskissa 6. marraskuuta.

Näiden "lomailijoiden" tekosia oli Strelkovin mukaan myös hyökkäys Mustanmeren rannalla olevaan Mariupoliin. Siellä vastarinta oli vähäistä ja kaupunki olisi ollut ex-komentajan mukaan niin sanotusti otettavissa. Joukkoja oli kuitenkin kielletty valtaamasta kaupunkia.

Strelkovin mukaan Kreml on toistuvasti kieltäytynyt lähettämästä kapinallisille lisää aseita ja miehiä, mutta separatisteja on silti tuettu venäläisvoimin.

- En nyt sanoisi, että olemme täysin varustaneet heidät, mutta autamme heitä todella paljon, Strelkov sanoi Zavtran mukaan ja kertoi Venäjän lähettäneen paikallisille separatisteille esimerkiksi täyden talvivarustuksen.

Kun kapinallisille selvisi, ettei Venäjällä ole aikomustakaan imaista Itä-Ukrainaa samalla tavalla osaksi itseään kuin se oli tehnyt Krimille, mieliala laski. Strelkov häipyi pian kuvioista. Hän on lehden mukaan palannut Venäjälle suojellakseen presidentti Vladimir Putinia "pettureilta ja vihollisilta".

Joukko separatisteja seisomassa toisen maailmansodan T-34-panssarivaunun edessä lokakuussa.

Lähde: Moscow Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?