Tässä totuus Itä-Ukrainan "tulitauosta": Lähes 1000 kuollutta

Lähes tuhat ihmistä on kuollut Itä-Ukrainassa syyskuun alussa solmitun tulitaukosopimuksen astuttua voimaan, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid al-Hussein.

20.11.2014 14:33 | Päivitetty 20.11.2014 14:38

Keskimäärin jokaista tulitaukopäivää kohden on kuollut 13 henkeä.Kaikkiaan Ukrainan konfliktissa on huhtikuun puolivälin jälkeen kuollut ainakin 4 300 ihmistä ja lähes 10 000 on haavoittunut.

Kuolleista lähes 1 200 on Ukrainan armeijan sotilaita. Donetskin alueella on kuollut yli 1 700 kapinallista ja siviiliä ja Luhanskin alueella yli 850 kapinallista ja siviiliä.

Kotinsa on YK:n mukaan joutunut jättämään jo lähes 467 000 ihmistä.YK korostaa, että sen raportti on varovainen arvio, ja että todelliset uhriluvut saattavat olla huomattavasti korkeampia.Ihmisoikeusvaltuutettu patistaa konfliktin osapuolia löytämään rauhanomaisen ratkaisun kriisiin.

- Uhrien lista jatkaa kasvuaan. Siviilit, mukaan lukien naiset, lapset, vähemmistöt ja monet muut haavoittuvaiset ryhmät, joutuvat kärsimään Ukrainan poliittisesta pattitilanteesta, al-Hussein sanoi lausunnossaan. 

"Systemaattisia ihmisoikeusloukkauksia"

Maailmanjärjestön mukaan ulkomaalaisten taistelijoiden ja kehittyneiden aseiden virta Itä-Ukrainaan on heikentänyt alueen ihmisoikeustilannetta entisestään. Alueelle on YK:n mukaan tullut myös venäläisiä sotilaita.

Raportin mukaan aseistetut joukkiot ovat syyllistyneet Itä-Ukrainassa monenlaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten esimerkiksi raiskauksiin, kidutuksiin ja tappamisiin.

Donetskin ja Luhanskin separatistialueilla ihmisoikeusloukkaukset ovat YK:n mukaan olleet systemaattisia, mutta myös ukrainalaisjoukot ovat syyllistyneet rikoksiin.

Taisteluja on käyty etenkin Donetskin lentokentällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?