Putinin edustaja BBC:lle: "Odotamme muiden ymmärtävän, missä rajamme kulkevat" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putinin edustaja BBC:lle: "Odotamme muiden ymmärtävän, missä rajamme kulkevat"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on antanut BBC:lle harvinaisen haastattelun.

Vladimir Putin.

19.11.2014 16:49

Dmitri Peskov kertoo BBC:lle antamassaan haastattelussa, että Venäjä ei missään nimessä halua uutta kylmää sotaa. Peskovin mukaan Venäjä tekee jatkuvasti töitä estääkseen sen.

- Mutta olemme pahoillamme siitä, että joskus meistä tuntuu, että meillä on puutetta vastavuoroisuudesta, Peskov sanoo.

Peskovin mukaan Venäjä aikoo kuitenkin jatkaa jännitteiden lisäämistä niin kauan, kun sen kansalliset intressit ovat uhattuina.

Hänen mukaansa kiristynyt tilanne Venäjän ja lännen välillä sai alkunsa lännen tukemasta ja Venäjän näkökulmasta myös suunnittelemasta Ukrainan vallankumouksesta. Peskovin mukaan vallankumouksen jälkeen Venäjän on ollut mahdotonta olla neutraali, mikä on lisännyt jännitteitä.

- Me jatkamme jännitteiden kasvattamista niin kauan, kun olemme huolissamme kansallisista intresseistämme.

Tämä ei kuitenkaan Peskovin mukaan tarkoita, että Venäjä haluaisi kylmää sotaa.

- Haluamme vain, että vastapuolemme ymmärtää, että meillä on rajamme, joita ei voi ylittää. Ja me odotamme muiden ymmärtävän, missä meidän rajamme kulkevat, Peskov sanoo BBC:lle.

"Haluaisimme kuulla sataprosenttisen takuun"

Peskov sanoo BBC:lle, että Venäjällä vallitsee tunne siitä, että länsi on saartamassa maata ja yllyttämässä mukaan myös valtioita, jotka ovat aiemmin olleet Venäjän liittolaisia.

- Haluaisimme kuulla sataprosenttisen takuun siitä, että kukaan ei ajattele Ukrainan liittymistä Natoon. Haluaisimme myös kuulla, että Nato lopettaa Venäjän rajojen lähestymisen ja yrityksensä rikkoa vallan tasapainon. Valitettavasti emme ole saaneet kuulla näitä sanoja. Ja se saa meidät pelkäämään, Peskov sanoo haastattelussa.

Kun BBC:n kirjeenvaihtaja John Simpson mainitsee, että kyse on ehkä ennemmin aggressiosta kuin pelosta, Peskov huomauttaa, että kuuluu asiaan, että pelko johtaa varotoimiin.

Nato: Venäjä lisännyt joukkojaan Ukrainassa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi viimeksi tällä viikolla, että Venäjä on lisännyt joukkojaan sekä Ukrainassa että Ukrainan vastaisella rajalla.

Stoltenbergin mukaan kehitys on hyvin vakavaa ja Venäjän on vedettävä joukot pois. Stoltenbergin mukaan Venäjä on tuonut alueelle muun muassa tykistöä ja modernia ilmatorjuntakalustoa.

Itä-Ukrainassa yhteenotot ovat jatkuneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?