HRW: Krimiläisten ihmisoikeudet vaarantuneet Venäjän vallan alla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

HRW: Krimiläisten ihmisoikeudet vaarantuneet Venäjän vallan alla

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Krimillä on monen tekosyyn varjolla vainottu ihmisiä, jotka ovat avoimesti uskaltaneet arvostella Venäjän toimia niemimaalla.

Venäläissotilaita Sevastopolin kaupungin lähellä Krimillä viime maaliskuussa.­

18.11.2014 10:48

Ihmisoikeudet ovat olleen vakavassa vaarassa unohtua Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä maaliskuussa liitti niemimaan itseensä. Human Rights Watchin tuoreen raportin mukaan ihmisoikeusloukkauksiin ovat syyllistyneet sekä venäläiset valtaajat että paikalliset viranomaiset.

HRW:n mukaan Venäjä on laiminlyönyt monia velvollisuuksiaan, joita sille kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan valloittajana kuuluisi. Erityisesti asiasta ovat kärsineet tavalliset siviilit.

- Maailman seuratessa Itä-Ukrainan sotatoimia, ihmisoikeusloukkaukset Krimillä ovat lisääntyneet, sanoi Julia Gorbunova HRW:n Euroopan ja Aasian osastolta maanantaina.

Krimillä haastatellut ihmiset kertovat joutuneensa pelottelun ja ahdistelun uhreiksi. HRW:n mukaan eniten Krimillä on poljettu Krimin vähemmistökansan tataarien oikeuksia. Niemimaan 1,9 miljoonasta asukkaasta noin 12 prosenttia kuuluu tataarivähemmistöön. Lisäksi pelottelua ovat kokeneet alueella toimivat kansalaisaktivistit ja toimittajat.

HRW:n mukaan Krimin viranomaiset ovat epäonnistuneet ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden puolisotilaallisten ryhmien kurissa pitämisessä. Ne ovat muun muassa siepanneet ukrainanmielisiä aktivisteja ja muita Venäjä-kriittisiä henkilöitä Krimillä.

Viranomaiset ovat myös pakottaneet Krimillä asuvia etnisiä ukrainalaisia joko hyväksymään Venäjän kansalaisuuden tai heidät määritellään ulkomaalaisiksi, joita voi uhata karkoittaminen. Krimin väestöstä oli vielä alkuvuonna ukrainalaisia noin 24 prosenttia. Suurin osa, lähes 59 prosenttia, on etnisiä venäläisiä.

- Viranomaiset ovat ääriliikkeiden vastaisen taistelun ja monen muun tekosyyn varjolla vainonneet niitä ihmisiä, jotka ovat avoimesti uskaltaneet arvostella Venäjän toimia niemimaalla, Gorbunova sanoi HRW:n tiedotteen mukaan.

Raporttiin "Rights in Retreat: Abuses in Crimea" on koottu 42 ihmisen haastattelut. Osallistujat ovat olleet Krimin tataareja, aktivisteja, toimittajia, lakimiehiä ja muita Krimillä, Kiovassa, Lvivissä ja Moskovassa asuvia henkilöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?