Putinin neuvonantaja: Suomella olisi muita vähemmän ongelmia, jos sota syttyisi

Julkaistu: , Päivitetty:

Erikoishaastattelu
Politiikan tutkija ja entinen Venäjän duuman edustaja
Sergei Markov kohahdutti viime viikolla Ruotsin televisiolle antamallaan lausunnolla.
Sergei Markov totesi, että Virolla ja Latvialla on kaikki syyt olla peloissaan, jos Euroopassa syttyy suuri sota. Ruotsilla ei Putinin lähipiiriin kuuluvan Markovin mukaan ole syytä pelkoon. Suomea hän ei maininnut lainkaan.

Nyt Markov selventää lausuntoaan IS:lle maanantaina antamassaan erikoishaastattelussa. Hänen mukaansa Suomella tulisi olemaan muita vähemmän ongelmia suursodan syttyessä.

- Suomi ei toimi provokaattorina. Suomi yrittää estää sotaa vastustamalla sanktioita ja ohjaamalla Ukrainaa kohti poliittista ratkaisua.

- Sanoin haastattelussa, että kaikkien tulisi olla peloissaan. Koska jos suuri eurooppalainen sota syttyy, kaikki tulevat olemaan vaikeuksissa, Markov kertoo puhelimitse.

SVT:n mukaan Markov perusteli Viroa ja Latviaa koskevaa lausuntoaan maiden suurilla venäläisvähemmistöillä. IS:lle hän kiistää, että kyse olisi vähemmistöistä, vaan siitä, että sotaa kohti edetään askel askeleelta.

"Hybridisota käynnissä"


Markovin mukaan jo nyt on käynnissä hybridisota, jonka Nato-maat, kuten Viro ja Latvia, ovat Yhdysvaltain johdolla aloittaneet. Sitä käydään kulisseissa diplomatian, sanktioiden ja muiden taloudellisten keinojen avulla.
 


Suomi ei toimi provokaattorina. Suomi yrittää estää sotaa vastustamalla sanktioita ja ohjaamalla Ukrainaa kohti poliittista ratkaisua.


- Tämä hybridisota voi hyvinkin nopeasti muuttua sotilaalliseksi liikehdinnäksi. Se, mitä tapahtuu Latviassa ja Virossa, on pöyristyttävää. Viro ja Latvia lietsovat sotaa. Ne provosoivat sotaa ja kutsuvat sotaa, Markov painottaa.

Suomen ja Venäjän nykyisiä välejäkään Markov ei pidä silti ongelmattomina. Suomi kun on Yhdysvaltain ja lännen koalition puolella. Myös sanktioiden jakaminen puolin ja toisin rasittaa suhteita.

- Mutta samaan aikaan venäläiset ajattelevat, että Suomi on uhri.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt