Merkel vertasi Venäjän käytöstä ensimmäisen maailmansodan syntyyn

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Saksan liittokanslerin mukaan Venäjän käytös on nyt erittäin huolestuttavaa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili maanantaina Sydneyssä ja käytti tilaisuuden puhuakseen jälleen maailmanpolitiikan ykkösaiheesta, Venäjästä. Merkel on kannattanut nykyisissä Venäjä-pakotteissa pysymistä ja ollut EU-maiden yhteyshenkilö Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin suuntaan.

Brisbanen G20-kokouksen jälkeen Merkelin linja Venäjää kohtaan tuntui koventuneen. Hän sanoi Venäjän käyttävän voimapolitiikkaa ja harjoittavan etupiiriajattelua.

Hänen mukaansa Venäjä käyttää nyt voimapolitiikkaa, joka hakee vertaistaan historiasta. ANZAC-muistomerkin juurella puhunut Merkel yhdisti Venäjän poliittisen asenteen ja ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen tilanteeseen. Muistomerkki pystytettiin ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden australialaisten kunniaksi.

- Vuonna 1914 kansallinen omahyväisyys ja kylmäverinen sotilaallinen logiikka lakaisivat sivuun vastuullisen politiikan ja diplomatian, liittokansleri sanoi The Australian -lehden mukaan.

- Emme voi tehdä tekemättömäksi sitä, mitä silloin tapahtui, mutta me voimme ja meidän täytyy vetää tarvittavat johtopäätökset, hän sanoi.


Merkelin mukaan ajattelu, jossa kansainvälinen oikeus ollaan valmiita uhraamaan oman vallantavoittelun tieltä, on vanhanaikaista eikä se saa voittaa.

- Ja olen vakuuttunut, että se ei voita, Merkelin viesti oli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt