HS: Tällainen on Pietarin ”trollitehdas” – yli 200 ihmistä kehuu Putinia työkseen

Pietarin pohjoisosissa sijaitsee Helsingin Sanomien mukaan salaperäinen keskus, jossa yli kaksisataa työntekijää tukee Venäjän vallanpitäjiä nettikeskusteluissa. Lehti kysyi entiseltä Putin-aktiivilta, mitä talossa oikein tehdään.

HS:n mukaan keskuksessa työskentelee jopa yli kaksisataa ”trollia”, jotka kirjoittavat Internetiin Venäjää puolustavia viestejä. Niissä kehutaan presidentti Vladimir Putinia sekä haukutaan Yhdysvaltoja ja Ukrainan hallintoa.

Työvuoro kestää 12 tuntia, ja kuukausipalkka on noin 40 000 ruplaa eli suunnilleen 680 euroa, lehti kirjoittaa.

Entinen Putin-nuori Aleksei Kuznetsov kertoo työskennelleensä keskuksen rinnakkaishankkeessa.

Hän sanoo HSTV:n haastattelussa, että "trollien” tehtävänä on taata, että vallanpitäjien näkemykset leviävät ja ne tulkitaan "oikein" – siis Venäjälle edullisella tavalla.

Kuznetsovin mukaan keskuksessa työskentelee aivan tavallisia ihmisiä, jotka kirjoittavat sitä, mitä heidän käsketään kirjoittaa.

- Ystäväni oli pari kuukautta töissä kommentoijana. Hän kyllä tukee Putinia, mutta Putinin kehuminen 12 tunnin ajan käy tylsäksi, Kuznetsov kertoo HS:lle.

HS:n mukaan keskuksesta ohjataan myös muun muassa Internet-sivustoja, jotka tekeytyvät ukrainalaisiksi ja myötäilevät Venäjän näkemyksiä.

Ulkomaisille sivustoille keskuksessa ei Kuznetsovin tietojen mukaan tehdä töitä. HS kirjoittaa kuitenkin, että trollit palkannut yritys etsii venäläisellä työnhakusivustolla myös englanniksi kirjoittavia sisällöntuottajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?