Putinin ele herättää huolta myös Suomessa - tilanne kuin kylmän sodan ajoilta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Australian G20-kokous päättyi Ukrainan tilanteen osalta floppiin. Vladimir Putinin painostuksella voi olla arvaamattomia seurauksia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin poistui Australian G20-kokouksesta ennen aikojaan. Ele tulkittiin protestiksi poikkeuksellisen tylystä kohtelusta, kun Putinia ja Venäjää arvosteltiin julkisesti ja näkyvästi Ukrainan tilanteesta.

Putinin poistuminen tarkoitti käytännössä sitä, että keskusteluyhteys katkesi ainakin hetkeksi.

Suomalaisasiantuntijat eivät usko länsimaiden erittäin tiukan asenteen tulleen Putinille yllätyksenä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari uskoo Putinille kuitenkin jääneen kokouksesta "huonot fiilikset". Se voi heijastua myös kansainväliseen tilanteeseen.

- Tilanne on nyt todella huolestuttava. Koko ajan mennään kauemmas toisistaan, Saari sanoo.Uutistoimisto AFP:n siteeraamat venäläisasiantuntijat varoittavat jopa vastaiskusta Ukrainassa. Saari näkee tilanteen vaarallisuuden sitä kautta, että Venäjän voi olla yhä vaikeampi perääntyä kriisissä. Länsimaat vaativat käytännössä juuri sitä.

- Jos Putin kokee, ettei hän voi kääntyä menettämättä kasvojaan, niin asia muuttuu riskialttiiksi, Saari pohtii IS:lle.

Hän näkee ristiriitaisia ja sovittamattomia eroja siinä, miten Venäjä ja länsimaat kokevat tilanteen. Venäjä näyttää voimaansa nostaakseen kansainvälistä asemaansa, lännen silmissä sellainen laskee sitä."Poikkeuksellista
kohtelua"


Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro piti Putinin tylyä diplomaattista kohtelua G20-kokouksessa varsin poikkeuksellisena. Hän ei muista vertailukohtaa muualta kuin ehkä kylmän sodan aikaisesta Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton suhteista.

- (Lännen) poliitikoilla on ehkä tarve näyttää kotiyleisölle, että Putin pannaan tiukoille.Ukrainan tilanteen ja Venäjä-suhteiden Kangaspuro näkee olevan kokouksen jälkeen umpikujassa.

- Aseiden kalistelu Ukrainassa pitää yllä jännitettä ja estää eteenpäin pääsyn. Pitäisi päästä laajaan kansainväliseen sopimukseen, että kukaan ei yritä enää saavuttaa aseellisesti etua. Hankala dilemma on ratkaistavana, hän luonnehtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt