Näin Putinia tylytettiin Australiassa: Ei tervehditty, reunapaikka "luokkakuvassa", kitkeriä kommentteja

Julkaistu:

Australian pääministeri Tony Abbott toivotti Vladimir Putinin tervetulleeksi G20-kokoukseen, mutta kulisseissa kuohui.
Venäjän presidentti Vladimir Putin joutui hienovaraisen mutta selkeän tylytyksen kohteeksi Australiassa järjestettävässä G20-maiden kokouksessa.

Ukrainan tilanne ja Venäjän uhittelu häilyy kokouksen taustalla, ja se on saanut myös isäntämaan Australian varpailleen. Tämä näkyi jo Putinin saapuessa maahan.

Hänet otti virallisesti vastaan maan varapuolustusministeri. Samassa tilassa oli CNN:n mukaan läsnä myös huomattavasti korkea-arvoisempi henkilö, oikeusministeri George Brandis, joka jätti Putinin täysin huomiotta. Hetkeä myöhemmin Brandis tervehti kuitenkin huomiotaherättävän lämpimästi Saksan Angela Merkeliä ja Kiinan Xi Jinpingiä.

Australian ja Venäjän välejä ovat kiristäneet erityisesti malesialaiskoneen alasampuminen Ukrainassa ja Venäjän sotalaivojen ilmestyminen Australian edustalle kokouksen alla.

Australian pääministeri Tony Abbott on tehnyt selväksi, että maa ei hyväksy Venäjän toimia, ja hän on sanonut vaativansa Putinilta vastauksia MH17-lennon alasampumiseen, josta Australia syyttää Venäjän tukemia kapinallisia.

Abbottin tulkittiin ilmaisseen asenteensa Putinia kohtaan hienovaraisesti myös virallisessa "luokkakuvassa", johon johtajat kokoontuivat Brisbanen kokouksessa.Abbott seisoi eturivissä keskellä rinnallaan Japanin ja Kiinan johtajat. Seuraavaksi lähimpänä häntä olivat Saksan ja Yhdysvaltain päämiehet. Putin puolestaan oli laitettu seisomaan kauas oikeaan reunaan Etelä-Afrikan Jacob Zuman jälkeen. News.com.au-sivusto pohti, joutuiko Putin "sosiaaliseen Siperiaan".

Putinin paikkaa voitiin toki perustella sillä, että Venäjän talous ei kuulu maailman suurimpiin. G20-kokoukseen osallistuvat maailman 20 suurinta taloutta.

"Venäjän menetetty loisto"


Pääministeri Abbott poltti päreensä myös Venäjän päätöksestä lähettää sotalaivojaan kansainvälisille vesille Australian koillisrannikolle kokouksen alla. Venäjän mukaan maan Tyynenmeren laivasto testaa toimintasädettään ja laivat voivat toimia samalla tarvittaessa osana Putinin turvatoimia. Australia vastasi lähettämällä omia sotalaivojaan tarkkailemaan Venäjän aluksia.

- On mielenkiintoista, että Venäjän talous taantuu, mutta sen itsevarmuus kasvaa, Abbott piikitteli tiedotustilaisuudessaan Brisbanessa.

Aiemmin hän kertoi keskusteluistaan Putinin kanssa Aasian ja Tyynenmeren maiden kokouksessa Pekingissä tällä viikolla.

- Yritin tehdä presidentti Putinille selväksi, että Venäjä olisi paljon houkuttelevampi, jos se pyrkisi olemaan rauhan, vapauden ja vaurauden supervalta ... sen sijaan että se yrittää palauttaa tsaarinajan ja Neuvostoliiton menetetyn loiston, Abbott kertoi.Putinia on "tervehditty" Australiassa myös poikkeuksellisen kovilla puheilla.

Angela Merkel on kertonut EU:n pohtivan uusia pakotteita Venäjälle, Barack Obama sanoi Venäjän olevan uhka maailmalle ja David Cameron luonnehti verhotusti Venäjän toimien vertautuvan natsi-Saksaan.

Putin on tapansa mukaan vaikuttanut toistaiseksi olevan immuuni muiden syytöksille. Hän sanoi kokouksen alla Venäjän vastaisten pakotteiden olevan kauppasopimusten vastaisia ja heikentävän kansainvälisiä taloussuhteita.

G20-maiden kokous jatkuu sunnuntaihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt