Tällaisia ovat Putinin salaklubin pelätyt takapirut: ”Huolestuttavaa”

Julkaistu:

Venäjä
Asiantuntija on huolissaan äärimielisestä "Izborskin klubista", jonka yhteys presidentti Putiniin on tiivistynyt.
Venäjä-tutkija  Timo Vihavainen nosti esiin viime kuun lopussa julkaistussa kirjassaan Vanhan Venäjän paluu "ultranationalistisen venäläisen yhteenliittymän", Izborskin klubin.

Ryhmään kuuluvat muun muassa rankoista mielipiteistään tunnetut geopoliitikko Aleksandr Dugin ja kirjailija Aleksandr Prohanov. Vihavaisen mukaan klubin ja presidentti Vladimir Putinin yhteys näyttää vahventuneen.

- Sen jälkeen, kun Krim liitettiin Venäjään, ovat izborskilaiset riemuinneet. Putin, jonka aitoa patrioottista aatteellisuutta tässä piirissä on aina epäilty ja jota on pidetty pikemminkin pragmaatikkona, on nyt "kulkenut Rubiconin yli", kuten Prohanov asian ilmaisi, Vihavainen kirjoittaa kirjassaan.

Vihavaisen mukaan Krimin tapahtumat nähdään mahdollisuutena "imperiumin rakentamisen aloittamiselle".

- Venäläisten yhdistämisen tehtävä on nyt hyvin ajankohtainen, sanoo Prohanov. Kun muistaa, miten paljon venäläisiä asuu Venäjän ulkopuolella, voi miettiä, mitä lausunto merkitsee, Vihavainen kirjoittaa.

Foreign Affairs -lehti kirjoitti viime maaliskuussa, että Moskovan valtionyliopistossa professorina toimineen Duginin neo-eurasianistisen opin mukaan "euraasialaisen valtion" olisi liitettävä itseensä kaikki entiset neuvostovaltiot ja sosialistiblokkiin kuuluneet jäsenet ja mahdollisesti muodostettava EU-jäsenvaltiota sisältävä protektoraatti.
Foreign Affairs arvioi Duginin ajatuksia olleen Putinin Krimin-valloituksen taustalla.

Dugin ja muut samanmieliset ajattelijat ovat ylistäneet sydämestään Venäjän toimia Ukrainassa, kehottaneet jatkamaan pidemmälle ja ottamaan Itä- ja Etelä-Ukrainan, Foreign Affairs kirjoittaa.
 


On huolestuttavaa, että he ovat nostaneet profiiliaan. Presidentin hallinto näyttää selvästi tukevan heitä.
Vaikuttaa, että Izborskin klubin ja Putinin väleissä on tapahtunut muutos.

- Putin taitaa kaivata heiltä kannatusta. Aiemmin hän ei ole ollut sinne päin niin kallellaan, Vihavainen sanoo Ilta-Sanomille.

Vihavaisen mukaan Izborskin klubiin kuuluu Venäjällä julkisuudessa tunnettuja henkilöitä, joista joillain on ollut suurta yhteiskunnallista valtaa.

- On huolestuttavaa, että he ovat nostaneet profiiliaan. Presidentin hallinto näyttää selvästi tukevan heitä.

Vihavaisen mukaan on mahdollista, että Izborskin klubi antoi innoitusta Putinin Ukrainan-operaatiolle. Klubin toimintaan kuuluu laajamittainen tiedottaminen.

- He julkaisevat kotisivuillaan valtavasti tavaraa. He julkaisevat myös kirjoja ja lehtiä.

Vaikka klubiin kuuluu paljon julkisuuteen suuntautuvaa tiedottamista ja julkaisua, ei kaikki toiminta ole välttämättä yleisessä tiedossa.

- Vaikuttaa sellaiselta, että konspiraatio (salaliitto) varmaan on myös heidän alaansa. Eivät he varmaan ihan kaikkea sano.


Klubin hurjat visiot


Muun muassa he ovat Izborskin klubin toiminnassa, kertoo Timo Vihavainen Vanhan Venäjän paluu -kirjassaan.


Aleksandr Dugin

Dugin (s. 1962) on toiminut professorina Moskovan valtionyliopistossa. Dugin liittyi 1990-luvun alussa Venäjän kansallisbolshevistien johtajan Eduard Limonovin riveihin. Myöhemmin hänestä tuli Euraasia-pikkupuolueen perustajajäsen. Foreign Affairs -lehti luonnehtii Duginin ideologioita länsivastaisiksi ja totalitaarisiksi. Duginin mukaan konflikti "hyvän" Venäjän ja "pahan" Yhdysvaltain välillä ei voi loppua ennen kuin toinen on tuhoutunut lopullisesti. Jotta "hyvä" voittaa, tarvitaan Duginin mukaan konservatiivinen vallankumous.


Aleksandr Prohanov

Prohanov (s. 1938) on kirjailija ja kansallismielisen Zavtra-lehden päätoimittaja, joka on tunnettu Vihavaisen mukaan jo vuosikymmenten ajan "eksentrisistä ja ekstremistisistä mielipiteistään". On antanut Ukrainan separatisteille ohjausta ideologisissa asioissa.


Vladimir Kutsherenko

Kutsherenko (s. 1966) on myös Maksim Kalashnikov -nimellä tunnettu äärikansallinen kirjoittaja. Kutsherenko julkaisi hiljattain Maailmanvallankumous 2 -kirjan, joka sisältää myös muiden izborskilaisten tekstejä. Vihavaisen mukaan Kutsherenko on arvioinut Putinia liian araksi ja puolinaiseksi.

- Kalashnikov itse haluaisi asettaa venäläisille, "viimeiselle suurella valkoihoiselle kansalle", suuren tavoitteen: yli-ihmisen luomisen ja siinä sivussa paljon muutakin, Vihavainen kirjoittaa.Leonid Ivashov

Ivashov ( s. 1943) on kenraalieversti evp. Ivashov arvioi viime vuonna Pravdalle, että Venäjän on pidettävä Yhdysvallat jatkuvasti ydiniskun pelossa, jotta laajamittaiset aggressiot voidaan estää. Ivashov harmitteli haastattelussa Venäjän 1990-luvulla menetettyä valta-asemaa.

- Kukaan ei kunnioita meitä, koska ei ole muuta kunnioitettavaa kuin menneet saavutukset, Ivashov arvioi.


Nikolai Starikov

Starikov (s. 1970) on historioitsija ja kaunokirjailija, jonka oli määrä puhua viime vuonna Tampereella "Venäjän uudet arvot" -konferenssissa Johan Bäckmanin kanssa. Konferenssia ei kuitenkaan voitu järjestää Tampereen pääkirjastossa, koska Tampereen apulaispormestari arvioi sen luonnetta homofobiseksi.

Lähteet: Timo Vihavainen, Foreign Affairs, New York Times, Pravda, Sanoman arkisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt