ESA: Philae-laskeutuja teki kaksi pomppua komeetan pinnalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

ESA: Philae-laskeutuja teki kaksi pomppua komeetan pinnalta

Euroopan avaruusjärjestön ESAn tutkijat odottavat torstaiaamuna uusia tietoja komeetan pinnalle laskeutuneen Philae-tutkimuslaitteen kohtalosta. Philaen lasku oli kova: laite teki kaksi pomppua komeetan pinnalta, ESA kertoo.

Tunnelmat ESAn lennonvalvontakeskuksessa vaihtuivat keskiviikkona jännityksestä helpotuksen kautta taas jännitykseen, kun tieto Philaen pomppulaskusta saapui.­

13.11.2014 9:07 | Päivitetty 13.11.2014 11:37

Philae on pienen pesukoneen kokoinen robottilaite, jonka massa on noin 100 kiloa. Philaen harppuunat eivät toimineet laskun yhteydessä eikä laite kiinnittynyt kunnolla komeetta 67P / Tshurjumov-Gerasimenkon pintaan 510 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

- Olen pinnalla mutta harppuunani eivät lauenneet. Tiimini yrittää nyt kiivaasti tutkia miksi näin kävi, kertoo Philae sen omalla Twitter-tilillä @Philae2014, jonka ESA on leikkimielisesti avannut.

- Toivottavasti istumme nyt pinnalla uudessa, alkuperäisestä laskeutumispaikasta poikkeavalla paikalla ja voimme jatkaa tieteentekoa, sanoi laskeutujaohjelman johtaja Stephan Ulamec torstaina.

Ulamec kertoi, että Philaen ensimmäinen pomppu laskun jälkeen kesti noin kaksi tuntia. Sen jälkeen laite tuli alas ja pomppasi uudestaan avaruuteen vajaaksi kymmeneksi minuutiksi.

Ilmatieteen laitos kertoi torstaiaamuna, että Philaen laskeutumisjalkojen päässä olevista ruuveista kaksi on kuitenkin porautunut komeetan pintaan. Pinta on tulosten mukaan höttöistä, sillä ruuvit ovat porautuneet noin neljän senttimetrin syvyyteen.

Viimeisimmän radiosignaalin mukaan Philae näyttäisi olevan vakaassa asennossa komeetan pinnalla pomppulaskusta huolimatta. Komeetan vetovoima on kuitenkin heikko, eikä ole varmaa kuinka hyvin Philae pysyy kiinni laskeutumispaikalla.

Radiosignaaleja Philaesta ei saatu yöllä, sillä komeettaa kiertävä pääluotain Rosetta ei ole näköyhteydessä Philaehin.

- Tällä hetkellä meillä ei vielä ole uutta tietoa. Heti kun Rosetta saa näkö- ja radioyhteyden uudelleen Philaeen, saadaan tarkempaa tietoa tilanteesta.  Samalla voidaan arvioida sitä, mitä voidaan tehdä tilanteen parantamiseksi,  kertoi tutkimusprofessori Minna Palmroth Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Suomalaislaitteet toimivat hyvin

Ilmatieteen laitoksen kehittämä PP-mittalaite on toiminut hyvin ja se on kalibroitunut pienistä häiriöistä huolimatta. Laite tutkii komeetan vesipitoisuutta ja veden isotooppikoostumusta.

- Mittaukset tulevat onnistumaan hyvin, arvioi PP-laitteen "isä", tutkimuspäällikkö Walter Schmidt arvioi Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla.

Ilmatieteen laitoksen rakentama Philaen massamuistiyksikkö on myös toiminut odotusten mukaisesti. Massamuistiyksikkö käsittelee kaiken kerätyn datan lähetettäväksi emoalukseen ja sitä kautta Maahan.

ESA pitää Philaen tilasta tiedotustilaisuuden kello 14 Suomen aikaa. Tilaisuutta voi seurata suorana ESAn verkkosivuilta.

Onko tämä viimeinen kuva Philae-laskeutujasta? Rosetta-luotaimen kamera otti kuvan, kun Philae irtosi siitä ja suuntasi kohti komeettaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?