Putinin neuvonantaja pelotteli Viroa ja Latviaa täystuholla - "Varsin vakavia uhkauksia"

Julkaistu:

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää presidentti Vladimir Putinin neuvonantajan Sergei Markovin puheita varsin uhkaavina.
Markov kertoi Ruotsin televisiolle, että ruotsalaisten ei tarvitse olla peloissaan. Sen sijaan Markov uhosi, että Virosta ja Latviasta ei mahdollisesti jäisi paljon jäljelle, jos suuri sota syttyisi. Lue lisää täältä.

- Uhittelu itsessään kertoo paljon, Aaltola sanoo.

- Kyseessähän on varsin vakavat uhkaukset ja puheet sodasta sekä jopa vihjeet strategisten resurssien ja arsenaalin käytöstä. Niin ei siinä varmaan Ruotsissa hirveän huojentuneita kannata asiasta olla.

Hän muistuttaa, että Baltian maiden puolustus on osittain kiinni myös Ruotsista ja Suomesta esimerkiksi ilmapuolustuksen osalta.

- Venäjä kertoo ja viestittää, että maiden kannattaa pysyttäytyä omissa asioissaan eikä sotkeutua venäläisen maailman ja Baltian asioihin, Aaltola analysoi Markovin puheita.Aaltola nostaa esiin myös Venäjältä tulleet vihjeet strategisen arsenaalin käytöstä.

- Se liittyy valikoivaan paineeseen, jota eri valtioille laitetaan. Vilautellaan Venäjän keskeistä suurvalta-aseman symbolia eli strategista asetta, ja tätä on tapahtunut valitettavan pitkään. Venäjä vilauttelee silloin tällöin ydinasekielikuvia, joiden avulla lisätään pelkoa ja painetta tiettyihin valtioihin.

Hän muistuttaa, että Venäjältä on vilauteltu Puolan Varsovaa vastaan tehtävää iskua ja on harjoiteltu iskuja eri puolille Eurooppaa.

- Tietysti Venäjän pääsuunta on osoittaa lännen ja Yhdysvaltojen heikkoutta, ja se tapahtuu tietenkin suhteessa Natoon ja samalla korostetaan venäläisen maailman tärkeyttä venäjän geostrategian
näkökulmasta. Siinä nähdään vallan sfääri tai erityispiiri, johon erityisesti kuuluvat historiallisesti Venäjään kuuluneet ja etnisyydeltään venäläiset maat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt