25-vuotias nainen pakeni DDR:stä uskomattomalla Cadillac-tempulla – katso infografiikka - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

25-vuotias nainen pakeni DDR:stä uskomattomalla Cadillac-tempulla

Berliinin muurin murtumisesta tulee sunnuntaina kuluneeksi 25 vuotta. Itäsaksalainen Ute Henkel muistelee IS:lle, kuinka hän pakeni muurin yli vuonna 1967.

Ute Henkel on yksi tuhansista itäsaksalaisista, jotka onnistuivat paossa DDR:stä.

8.11.2014 7:10

- Se oli 3. kesäkuuta 1967. Olin silloin 25-vuotias. Tutustuimme äitini ystävättären kautta Itä-Berliinissä, jossa Wilhelm oli vierailulla Länsi-Berliinistä.

Näin muistelee entinen itäberliiniläinen Ute Henkel, 72, IS:lle ensitapaamistaan tulevan miehensä Wilhelmin kanssa.

Häneltä lähti jalat alta saman tien. Salamarakkautta ei alkuun häirinnyt edes se, että Berliinin muuri erotti rakastavaiset. Wilhelm opiskeli Länsi-Berliinissä, mutta pääsi säännöllisesti kuhertelemaan Itä-Berliiniin päiväseltään.

Pian satunnaiset tapaamiset eivät kuitenkaan enää riittäneet. Pari halusi elää yhdessä, mutta se ei onnistuisi ilman, että Ute Henkel pakenisi länteen.

Pako Prahan kautta

Berliinin muurin rakentamisen (v. 1961) jälkeen pakeneminen DDR:stä oli muuttunut kuolemanvaaralliseksi. Kymmeniä ihmisiä oli ammuttu tai kuollut pakoyrityksissä muurilla, joten livahtaminen raskaasti aseistettujen rajavartijoiden ohi ja moninkertaisten esteiden läpi oli suoritettava niin, ettei kukaan huomaisi mitään.

Marraskuun alussa 1967 Ute Henkel sai mieheltään ohjeet. Hänen oli määrä matkustaa ensin Prahaan. Siellä hän tapasi Wilhelmin paikalle järjestämät kolme miestä, joiden kanssa alkoi ajomatka kohti Tshekkoslovakian ja Länsi-Saksan rajaa.

Karlovyi Varissa odotti varsinainen pakoauto, vuoden 1957 Cadillac DeVille. Iso amerikkalaisauto sopi pakoavustajien tarkoituksiin erinomaisesti. Joka puolella autossa oli runsaasti tilaa, myös kojelaudan ja moottorin välissä. Sinne oli rakennettu juuri ja juuri ihmisen kokoinen salalokero, jonne ujuttauduttiin hanskalokeron kohdalta. Rajavartijat eivät voineet havaita salamatkustajaa ilman auton perinpohjaista penkomista ja kojelaudan paneelien purkamista.

- Matka Tshekkoslovakian rajalle ja sen yli Baijeriin kesti noin 4-5 tuntia. Kuulin miesten äänet piilopaikkaani, ja he kertoivat minulle koko ajan missä mennään. Tarkemmin en tiedä tapahtumista, mutta kaikki sujui ilman välikohtauksia kummankin puolen rajakontrollissa.

- Tietenkin minun piti pysyä aivan hiljaa, siinä tilanteessa ei voinut yskiä tai aivastaa, Henkel hymähtää.

Pako mahdollisti yhteiselämän

Pienellä länsisaksalaisella metsätiellä hänet autettiin ulos salalokerosta ja ajettiin Müncheniin, jossa hän astui ensimmäistä kertaa elämässään lentokoneeseen. Hän saapui rakkaansa syliin Länsi-Berliiniin 17.11.1967.

Ute ja Wilhelm Henkel menivät vuonna 1968 naimisiin ensin maistraatissa ja myöhemmin kirkossa.

Henkelit menivät seuraavana vuonna naimisiin. Wilhelm kuoli pari vuotta sitten, mutta pari ehti viettää yhdessä onnelliset 45 vuotta, avioitua ja saada kaksi lasta.

Monen muun itäsaksalaisen kohdalla tilanne oli toinen. Muuri erotti jopa perheenjäseniä toisistaan.

Lue Itä-Saksan ja sen ihmisten koko tarina Ilta-Sanomien DDR-erikoislehdestä. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on 3,90 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?