Ulkomaat

Harald Jäger oli se mies, joka avasi Berliinin muurin

Julkaistu: , Päivitetty:

Harald Jäger, 71, on nostettu Saksassa sankariksi 25 vuoden takaisista tapahtumista.
Everstiluutnantti Harald Jäger oli 9. marraskuuta 1989 uransa pahimman paikan edessä.

Hän vastasi Bornholmer Strassen rajanylityspaikan turvallisuudesta ja tarkastuksista Itä-Berliinissä. Jäger oli toiminut 28 vuotta DDR:n pahamaineisen turvallisuuspoliisin Stasin palveluksessa rajajoukoissa – yhtenä tehtävänään vastata siitä, ettei kukaan pakene sosialistivaltiosta ilman lupaa. Vain 9 kuukautta aiemmin oli toisaalla Berliinin muurilla ammuttu viimeisin pakoa yrittänyt nuori itäsaksalainen mies.

Nyt Harald Jägerin työpaikan edessä velloi arviolta 20 000 itäsaksalaisen meri. Ihmiset olivat kuulleet televisiosta kommunistipuolueen ison pampun Günter Schabowskin lupauksen, että DDR:n rajat avattaisiin viipymättä. Kansalaisvapauksien rajoituksiin ja kurjuuteen kyllästyneet ihmiset halusivat länteen, ja väkijoukosta kuului rytmikäs huuto: Päästäkää meidät läpi!

 

Nostakaa puomi


Jäger oli itsekin katsonut televisiota ja ihmettelyt, mitä oli tekeillä. Minkäänlaista virallista käskyä ei ollut tullut, sillä Schabowskin ilmoituksessa oli kyse sekaannuksesta – rajamuodollisuuksia oli tarkoitus höllentää vasta myöhemmin.

Esimies ei osannut auttaa


Jäger soitti esimiehelleen, joka ei osannut neuvoa mitään. Hän keskusteli kollegoidensa kanssa. Rajavartijoilla oli kovat piipussa, ja keskustelussa pohdittiin myös ampumista väkijoukon karkottamiseksi. Bornholmer Strasselle kokoontuneet ihmiset eivät suostuneet poistumaan vapaaehtoisesti. Jo iltayhdeksaltä katu oli aivan tukossa.

Jäger sai lopulta ohjeen päästää muutaman ihmisen rajan yli, jotta tilanne rauhoittuisi.

- Mutta sillä oli päinvastainen vaikutus. Väkijoukon mieliala vain yltyi, Jäger on kertonut.

Lopulta useiden tuntien epätietoisuuden jälkeen Jäger teki päätöksen, joka oli myöhemmin sinetöivä koko DDR:n kohtalon. Kukaan muu ei päätöstä olisi voinut tehdä, sillä hän oli ylin upseeri paikalla.

- Nostakaa puomi, hän komensi alaisiaan.

Nämä vain seisoivat paikallaan.

- Kuulitte mitä sanoin, nostakaa puomi, Jäger toisti, minkä jälkeen rajavartijat tottelivat.

Vyöry länteen


Seuraavan 45 minuutin aikana noin 20 000 ihmistä vyöryi euforian vallassa rajan yli Länsi-Berliiniin. Pian Berliinin muurista alettiin hakata paloja irti, ja seuraavana vuonna Saksojen yli 40 vuotta jatkunut kahtiajako päättyi.

Avauskäskyn antamisen jälkeen Harald Jäger itse poistui vartiokoppiin ja puhkesi itkuun.

- Olin toisaalta suunnattoman pettynyt puolueeseeni ja sotilaskomentajiini. Toisaalta olin huojentunut, että se kaikki päättyi rauhallisesti, Jäger kertoi Reutersin haastattelussa.

 

Minä en avannut Berliinin muuria. Sen tekivät itäsaksalaiset, jotka saapuivat paikalle sinä iltana


Tilanteessa oli verilöylyn ainekset, mutta pitkälti yhden miehen ansiosta näin ei käynyt. Jäger ei koskaan saanut edes toruja esimiehiltään, sillä DDR:n levottomuudet olivat olleet ilmassa jo kuukausia. Jäger itse on sanonut uskoneensa valtioon, vaikka ei henkilökohtaisesti hyväksynytkään kaikkia matkustusrajoituksia.

Ei ota sankarin viittaa


Jäger ei itse ole suostunut ottamaan sankarin viittaa harteilleen muurin murtumisesta.

- Minä en avannut Berliinin muuria. Sen tekivät itäsaksalaiset, jotka saapuivat paikalle sinä iltana, Jäger on toistanut haastatteluissa.

Jägeristä on viime vuosina tullut eräänlainen julkkis Saksassa. Hänestä on tehty kirja, ja hän on toiminut parin elokuvankin neuvonantajana. Monet ihmiset tunnistavat hänet kadulla, ja hän on saanut kutsuja ulkomaille esiintymään.

Berliinin muurin murtumisen 25-vuotisjuhlaa vietetään Saksassa ensi sunnuntaina. Berliinin Brandenburgin portilla järjestetään iso kansanjuhla ja kaupunki täytyy muistakin muistotilaisuuksista.

Lue Itä-Saksan ja sen ihmisten koko tarina Ilta-Sanomien DDR-erikoislehdestä. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on 3,90 euroa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  3. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  4. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  5. Tunti sitten
  6. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  7. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  8. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  9. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  10. 2 tuntia sitten
  11. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  12. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  13. Theresa May toisteli tuttuja asioita puheessaan – labour-johtaja turhautui: ”Tilanne muistuttaa päivää murmelina”
   Ulkomaat
  14. Näytä lisää