Harald Jäger oli se mies, joka avasi Berliinin muurin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Harald Jäger oli se mies, joka avasi Berliinin muurin

Harald Jäger, 71, on nostettu Saksassa sankariksi 25 vuoden takaisista tapahtumista.

Harald Jäger kuvattuna vuonna 2009.

6.11.2014 23:34 | Päivitetty 7.11.2014 10:54

Everstiluutnantti Harald Jäger oli 9. marraskuuta 1989 uransa pahimman paikan edessä.

Hän vastasi Bornholmer Strassen rajanylityspaikan turvallisuudesta ja tarkastuksista Itä-Berliinissä. Jäger oli toiminut 28 vuotta DDR:n pahamaineisen turvallisuuspoliisin Stasin palveluksessa rajajoukoissa – yhtenä tehtävänään vastata siitä, ettei kukaan pakene sosialistivaltiosta ilman lupaa. Vain 9 kuukautta aiemmin oli toisaalla Berliinin muurilla ammuttu viimeisin pakoa yrittänyt nuori itäsaksalainen mies.

Nyt Harald Jägerin työpaikan edessä velloi arviolta 20 000 itäsaksalaisen meri. Ihmiset olivat kuulleet televisiosta kommunistipuolueen ison pampun Günter Schabowskin lupauksen, että DDR:n rajat avattaisiin viipymättä. Kansalaisvapauksien rajoituksiin ja kurjuuteen kyllästyneet ihmiset halusivat länteen, ja väkijoukosta kuului rytmikäs huuto: Päästäkää meidät läpi!

 Nostakaa puomi

Jäger oli itsekin katsonut televisiota ja ihmettelyt, mitä oli tekeillä. Minkäänlaista virallista käskyä ei ollut tullut, sillä Schabowskin ilmoituksessa oli kyse sekaannuksesta – rajamuodollisuuksia oli tarkoitus höllentää vasta myöhemmin.

Esimies ei osannut auttaa

Jäger soitti esimiehelleen, joka ei osannut neuvoa mitään. Hän keskusteli kollegoidensa kanssa. Rajavartijoilla oli kovat piipussa, ja keskustelussa pohdittiin myös ampumista väkijoukon karkottamiseksi. Bornholmer Strasselle kokoontuneet ihmiset eivät suostuneet poistumaan vapaaehtoisesti. Jo iltayhdeksaltä katu oli aivan tukossa.

Jäger sai lopulta ohjeen päästää muutaman ihmisen rajan yli, jotta tilanne rauhoittuisi.

- Mutta sillä oli päinvastainen vaikutus. Väkijoukon mieliala vain yltyi, Jäger on kertonut.

Lopulta useiden tuntien epätietoisuuden jälkeen Jäger teki päätöksen, joka oli myöhemmin sinetöivä koko DDR:n kohtalon. Kukaan muu ei päätöstä olisi voinut tehdä, sillä hän oli ylin upseeri paikalla.

- Nostakaa puomi, hän komensi alaisiaan.

Nämä vain seisoivat paikallaan.

- Kuulitte mitä sanoin, nostakaa puomi, Jäger toisti, minkä jälkeen rajavartijat tottelivat.

Vyöry länteen

Seuraavan 45 minuutin aikana noin 20 000 ihmistä vyöryi euforian vallassa rajan yli Länsi-Berliiniin. Pian Berliinin muurista alettiin hakata paloja irti, ja seuraavana vuonna Saksojen yli 40 vuotta jatkunut kahtiajako päättyi.

Avauskäskyn antamisen jälkeen Harald Jäger itse poistui vartiokoppiin ja puhkesi itkuun.

- Olin toisaalta suunnattoman pettynyt puolueeseeni ja sotilaskomentajiini. Toisaalta olin huojentunut, että se kaikki päättyi rauhallisesti, Jäger kertoi Reutersin haastattelussa.

 Minä en avannut Berliinin muuria. Sen tekivät itäsaksalaiset, jotka saapuivat paikalle sinä iltana

Tilanteessa oli verilöylyn ainekset, mutta pitkälti yhden miehen ansiosta näin ei käynyt. Jäger ei koskaan saanut edes toruja esimiehiltään, sillä DDR:n levottomuudet olivat olleet ilmassa jo kuukausia. Jäger itse on sanonut uskoneensa valtioon, vaikka ei henkilökohtaisesti hyväksynytkään kaikkia matkustusrajoituksia.

Ei ota sankarin viittaa

Jäger ei itse ole suostunut ottamaan sankarin viittaa harteilleen muurin murtumisesta.

- Minä en avannut Berliinin muuria. Sen tekivät itäsaksalaiset, jotka saapuivat paikalle sinä iltana, Jäger on toistanut haastatteluissa.

Jägeristä on viime vuosina tullut eräänlainen julkkis Saksassa. Hänestä on tehty kirja, ja hän on toiminut parin elokuvankin neuvonantajana. Monet ihmiset tunnistavat hänet kadulla, ja hän on saanut kutsuja ulkomaille esiintymään.

Berliinin muurin murtumisen 25-vuotisjuhlaa vietetään Saksassa ensi sunnuntaina. Berliinin Brandenburgin portilla järjestetään iso kansanjuhla ja kaupunki täytyy muistakin muistotilaisuuksista.

Lue Itä-Saksan ja sen ihmisten koko tarina Ilta-Sanomien DDR-erikoislehdestä. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on 3,90 euroa.

Jäger joutui tekemään kovia päätöksiä.

Berliinin asukkaat idästä ja lännestä tapasivat toisiaan 25 vuotta sitten, kun muuri aukesi yllättäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?