Suomalaisasiantuntija: USA:n päätöksenteko vaikeutuu entisestään

Julkaistu: , Päivitetty:

Republikaanien vaalivoitto Yhdysvalloissa kertoo siitä, että amerikkalaiset ovat alkaneet pitää presidentti Barack Obamaa heikkona, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
Yhdysvalloissa republikaanit näyttävät saavansa haltuunsa vallan koko kongressissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006. Senaatissa puolue on jo varmistanut seitsemän lisäpaikkaa välivaaleissa ja saa vähintään 52 jäsentä 100-paikkaiseen senaattiin. Lisäksi republikaanit ovat säilyttämässä enemmistöasemansa edustajainhuoneessa.

Paikallisten tv-kanavien mukaan puolue on saamassa lisää jäseniä 435-paikkaiseen edustajainhuoneeseen, jossa sillä oli ennen vaaleja 234 edustajaa. Ääntenlaskenta on vielä osittain kesken.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan vaalitulos voi vaikuttaa demokraattipresidentti Obaman itsenäisyyteen ulkopolitiikassa

Vaikka Obama voi päättää esimerkiksi armeijan käytöstä, lainsäädännön muuttamiseen hän tarvitsee kongressin hyväksynnän.

Yhdysvallat voi joutua muuttamaan lakejaan esimerkiksi Iranin ydinneuvottelujen vuoksi.

- Mitä enemmän oppositiolla on painoarvoa, sitä vähemmän Obama voi tehdä itsenäistä ulkopolitiikkaa. Se mitä Obama sopii, ei ehkä enää menekään läpi kongressissa, Aaltola sanoo.

Hän arvelee, että Obama voi joutua käyttämään aiempaa enemmän veto-oikeuttaan. Päätöksenteko voi viivästyä ja jumiutua entisestään maassa, jossa ratkaisujen saaminen isoissa kysymyksissä on muutenkin takkuillut.

Esimerkiksi senaatissa niukka enemmistö ei riitä automaattisesti lakihankkeiden hyväksymiseen.

Kansalaisten apatia kasvaa


Uutiskanava CNN uutisoi ovensuukyselyiden pohjalta, että enemmistö yhdysvaltalaisista on tyytymätön maan nykyhallintoon. Lähes kuusi kymmenestä äänestäjästä on joko pettynyt tai vihainen Valkoisen talon ja kongressin politiikkaan. Obaman hallintoon on tyytyväisiä alle kolmannes kansalaisista.

Luottamus hallintoa kohtaan on yleisesti rapistunut. Vain joka viides uskoo päättäjien toimivan oikealla tavalla. Pettyneitä ollaan yhtä lailla demokraatteihin kuin republikaaneihin.

Yhdysvaltalaiset ovat huolestuneita maansa tulevaisuudesta. Seitsemän kymmenestä on huolestunut Yhdysvaltojen talouden kehityksestä ja kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, että maa on menossa väärään suuntaan. Vain reilu viidesosa uskoo, että tulevalla sukupolvella menee nykyistä paremmin.
 

Äänestysprosentti jäämässä 35:een


Amerikkalaisten pessimistinen suhtautuminen heijastui myös äänestysvilkkauteen, joka oli jäämässä noin 35:een.

Aaltolan mukaan äänestysaktiivisuus on melko tavallinen ja suosii välivaaleissa aktiivisemmin äänestäviä republikaaneja. Hän sanoo, että alamäkiajattelu on maassa tavallista, mutta kansainväliset kriisit ja terroriuhan mahdollisuus ovat saaneet kansan erityisen varpailleen.

Eniten askarruttava kysymys on kuitenkin taloudellinen epävarmuus.

- Vaalien alla oli paljon ratkaisemattomia kysymyksiä. Amerikkalaiset äänestävät lompakollaan eivätkä koe, että USA olisi kestävän vahvuuden tiellä.

Aaltolan mielestä republikaanien vaalivoitto kertoo siitä, että Obamaa on alettu pitää heikkona. Seuraavat presidentinvaalit ovat kuitenkin kokonaan uusi peli.

- Yhdysvalloissa politiikka on draamaa, ja seuraavissa presidentinvaaleissa ehdokkaat korostavat varmasti vahvaa USA:ta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt