Tutkija: Pahin vaihtoehto on, että Venäjä astuu yli rajan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija: Pahin vaihtoehto on, että Venäjä astuu yli rajan

Nato tiedotti tällä viikolla havainneensa vuorokauden aikana neljä eri ryhmää venäläisiä sotilaskoneita Euroopan ilmatilassa. Tutkijan mukaan vaarana on, että kohtalokas raja ylitetään.

Norjan ilmavoimien kuvassa norjalainen F-16 seuraa lähietäisyydellä Venäjän ilmavoimien Tupolev-konetta.­

31.10.2014 20:10

-Venäjä koettelee jatkuvasti Naton rajoja. Se mikä itseäni pelottaa eniten tässä vaiheessa on se, että hallitsemattomasti joku astuisi yli sellaisen rajan, mihin Natossa on jo ennalta päätetty reaktio, globaalin turvallisuuden tutkimusohjelman vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

 Kuka tietää, mitä Naton sisällä on päätetty siitä, millaiset voimankäyttösäädökset tällaisten tilanteiden varalle on päätetty.

Salonius-Pasternak kuitenkin jatkaa, ettei pidä tällaista rajanylitystä todennäköisenä vaan ennemminkin mahdollisena riskinä. Esimerkistä käy liian pitkäksi Naton silmissä venähtävä ilmatilanloukkaus, johon tulee voimakas vastareaktio.

-Kuka tietää, mitä Naton sisällä on päätetty siitä, millaiset voimankäyttösäädökset tällaisten tilanteiden varalle on päätetty. Venäläiskoneen alas ampuminen ei ole kenenkään tavoite, mutta kylmän sodan aikana tiettyjä rajoja ei voitu vahingossa ylittää, koska niistä oli keskusteltu. Nyt näin voi käydä, koska Venäjä on katsonut, ettei sen tarvitse piitata säännöistä.

Salonius-Pasternak lisää, että tästä syystä tilanne Venäjän ja lännen välillä voi kärjistyä tahattomasti. Tämä tekee hänen mielestään kokonaisuudesta huolestuttavan.

Tutkija pitää toiveajatteluna sitä, että kiristynyt tilanne Venäjän ja lännen välillä saavuttaisi pian lakipisteensä.

-Siihen ei ole mitään järkiperusteista syytä uskoa, hän toteaa.

Kiristyneet suurvaltasuhteet, Venäjän ilmavoimien poikkeuksellinen aktiivisuus sekä Naton ja Venäjän keskinäinen kissa-hiiri-leikki Euroopan ilmatilassa kertovat Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan mukaan selkeää sanomaansa vaikeasti ennustettavasta kokonaisuudesta. Se tekee tilanteesta myös arvaamattoman.

Salonius-Pasternakin mukaan Venäjän tavoite on pyrkiä horjuttamaan länsimaista ja amerikkalaista ylivaltaa, Natoa sekä myös Suomen ja Yhdysvaltain keskinäisiä suhteita.

-Putin on itse todennut, ettei Venäjä pidä nykyistä kansainvälistä järjestelmää lainmukaisena. Sitä en osaa sanoa, kuinka pitkälle se on valmis menemään saavuttaakseen tavoitteensa.

"Konkreettinen turvallisuusuhka Itämerellä"

Keskiviikkona Nato tiedotti havainneensa vuorokauden aikana neljä eri ryhmää venäläisiä sotilaskoneita Euroopan ilmatilassa. Yhteensä koneita oli havaittu 26 kappaletta.

 Täysin mykkänä lentäminen on ihan konkreettinen turvallisuusuhka Itämerellä.

Naton mukaan kaikki venäläiskoneet eivät ilmoittaneet lentosuunnitelmastaan eivätkä ottaneet yhteyttä lennonjohtoon. Venäläiskoneiden havaintolaitteita ei myöskään ollut laitettu päälle.

-Täysin mykkänä lentäminen on ihan konkreettinen turvallisuusuhka Itämerellä, Salonius-Pasternak sanoo.

Tästä aiheutuva vaaratilanne koettiin maaliskuussa, kun Ruotsin yleisradioyhtiön alueellisen Sydnyttin mukaan lentoyhtiö SAS:n matkustajakone oli tuolloin vähällä törmätä venäläiseen Iljushin-20M-signaalitiedustelukoneeseen Skånen eteläpuolella.

Sydnyttin mukaan koneet ohittivat toisensa alle sadan metrin etäisyydeltä kun yleensä vähimmäisrajana pidetään 300 metriä. Venäläiskone ei uutisen mukaan näkynyt matkustajakoneen omassa varoitusjärjestelmässä eikä myöskään skandinaavisten lennonjohtajien omissa järjestelmissä.

Havainnon koneesta teki tutka-asema.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?