Tuhannen huoneen presidentinpalatsi suututtaa Turkissa - "samalla hinnalla kolme satelliittia Marsiin" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuhannen huoneen presidentinpalatsi suututtaa Turkissa - "samalla hinnalla kolme satelliittia Marsiin"

Turkin presidentin uuden palatsin sanotaan olevan osoitus hänen itsevaltaisesta politiikastaan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan poseerasi palatsissaan maan kansallispäivänä keskiviikkona.­

30.10.2014 20:10

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on esitellyt uuden presidentinpalatsinsa maan pääkaupungissa Ankarassa.

"Valkoiseksi palatsiksi" nimetyssä rakennuksessa on tuhat huonetta ja sen pinta-ala on noin 200 000 neliötä. Palatsin sanotaan maksaneen hulppeat 270 miljoonaa  euroa.

Muun muassa amerikkalaislehti Washington Post totesi, että Yhdysvaltain presidentin virka-asunto Valkoinen talo olisi vain pikkuruinen siipi Erdoganin palatsissa.

Työntekijät siivosivat palatsin edustaa tiistaina.­

Erdoganin vastustajat ovat todenneet palatsin olevan vain yksi uusi osoitus presidentin itsevaltaisuudesta. Alun perin palatsia alettiin rakentaa pääministeri Erdoganille, mutta kun tämä valittiin presidentiksi, suunnitelmat muuttuivat.

Erdoganin oli määrä pitää palatsissa avajaisvastaanotto 4 000 vieraalle keskiviikkona Turkin kansallispäivänä. Kutsuttujen listalla ei ollut edustajia tiedotusvälineistä, jotka ovat arvostelleet Erdogania. Lopulta vastaanotto peruttiin maassa sattuneen kaivosonnettomuuden takia.

Uudessa presidentinpalatsissa sanotaan olevan tuhat huonetta.­

Palatsin rakentaminen suututti monet ankaralaiset, koska se rakennettiin suositun viheralueen päälle ja puut katkottiin sen tieltä.

Palatsissa on vaikutteita modernismista ja keskiaikaisen turkkilaisen seldzhukki-valtakunnan rakennustyylistä.

Palatsin ylellisyys ja hinta sai aikaan irvailevia kommentteja oppositiosta. Kansanpuolueen edustaja Umut Oran totesi, että sen hinnalla Turkki olisi voinut lähettää "kolme satelliittia Marsiin".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?