IS kysyi ruotsalaisilta sukellusvenejahdista: "Selväähän se on, että meressä tapahtuu kaikenlaista" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS kysyi ruotsalaisilta sukellusvenejahdista: "Selväähän se on, että meressä tapahtuu kaikenlaista"

Oli Tukholman saaristossa noussut pintaan sukellusvene tai ei, sen aiheuttama suuroperaatio nousi maan ykköspuheenaiheeksi Ruotsissa - jälleen kerran.

24.10.2014 8:29

On kulunut viikko siitä, kun Ruotsin puolustusvoimat päätti aloittaa Tukholman saaristossa suurimman sotilaallisen ponnistuksen sitten kylmän sodan. Oli kyseessä sitten sukellusvenejahti tai tiedusteluoperaatio, se on vetänyt vesille suurimman osan maan merivoimien kalustosta.

Paikallisten suissa operaatiosta puhutaan sukellusvenejahtina, sanoi pääministeri Stefan Löfven mitä hyvänsä. Ruotsalaisille sukellusveneiden metsästäminen on tuttu juttu ja niitä on nähty ennenkin.

Eteläsaariston paikkeilla Nynäshamnissa asuva kalastaja Per Jonasson oli 1980-luvulla merellä Utön lähistöllä, kun jotakin merkillistä tapahtui.

- Kalastusaluksemme takana nousi pintaan kaksi sukellusvenettä ja ne seurasivat meitä parin minuutin ajan, ennen kuin painuivat takaisin pinnan alle, hän kertoi IS:lle.

Ruotsalaisille tuntuu olevan selvää, että Tukholman rannikolla kurkistelevat juuri venäläisten sukellusveneet.

- Tälläkin kertaa ne venäläiset puijasivat meitä, Jonasson sanoi.

Myös tukholmalainen Alf Högberg uskoi vielä viikolla, että saaristossa on jotakin etsimisen arvoista.

-Varmaan siellä on jotakin, mutta tuskin he mitään löytävät. Jotainhan sieltä on kuulemma kuulunut ja jotkut ovat jotakin nähneet. Voihan se olla sukellusvene tai mikä hyvänsä, en minä tiedä, Högberg sanoi.

Lähinnä saariston operaatio tuntuu huvittavan monia.

- Onhan se jännittävää, että täällä tapahtuu, mutta en minä ainakaan pelkää. Selväähän se on, että meressä tapahtuu kaikenlaista, kun se ulottuu niin monen valtion rannoille, sanoi Nynäshamnissa asuva Nina Munters.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?