Ukrainan pääministeri pelkää Venäjän puuttuvan vaaleihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukrainan pääministeri pelkää Venäjän puuttuvan vaaleihin

Ukrainan pääministeri varoitteli torstaina Venäjän mahdollisesta puuttumisesta Ukrainan viikonlopun vaaleihin.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk on määrännyt viikonlopuksi täyden liikekannallepanon turvallisuuden takaamiseksi.

23.10.2014 19:42

Epäilysten taustalla ovat muun muassa Venäjän tuki separatisteille ja ratkaisematon kaasusopimus.

Kyse on Ukrainan ensimmäisistä parlamenttivaaleista sen jälkeen, kun maan entinen presidentti Viktor Janukovitsh syrjäytettiin helmikuussa.

Ennusteet lupaavat hyvää nykyiselle presidentille Petro Poroshenkolle. Odotusten mukaan venäjämielisten vaikutusvalta parlamentissa vähenee merkittävästi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tulos antaisi Poroshenkolle vahvemman mandaatin pyrkiä konfliktin päättämiseen venäjänkielisillä alueilla Itä-Ukrainassa. Samalla hän voisi paremmin rakentaa suhteita sekä Moskovaan että Eurooppaan.

Pääministeri Arseni Jatsenjuk on määrännyt viikonlopuksi täyden liikekannallepanon turvallisuuden takaamiseksi ja ”terroristitoiminnan” ehkäisemiseksi.

- On selvää, että yritykset tilanteen epävakauttamiseksi tulevat jatkumaan Venäjän lietsomana. He eivät onnistuneet presidentinvaaleissa (toukokuussa), mutta heidän suunnitelmansa eivät ole muuttuneet, Jatsenuk sanoi vaaliviranomaisten ja turvallisuusvastaavien kokouksessa.

"Valinta tehdään lipukkeilla, ei aseilla"

Venäläinen uutistoimisto RIA siteerasi ulkoministerin avustajaa Aleksandr Lukashevitshiä, joka toivoi, että vaalit käytäisiin ”demokraattisten periaatteiden ja normien” mukaisesti.

Lukashevitshin mukaan Venäjä aikoo osallistua vaalien tarkkailuun osana ETYJiä.

- Realistisesti olemme Venäjän aggression kohteena ja meillä edessämme yksi haaste lisää – pitää parlamenttivaalit. Äänestäjien valinta tehdään vaalilipukkeilla ja rehellisellä mielipiteellä eikä automaattiaseilla, Jatsenjuk sanoi.

Sisäministeri Arsen Avakov sanoi, että vaaleja vartioisi 61 000 poliisia ympäri maata. Heistä 4000 kuuluu nopeantoiminnan erikoisjoukkoihin.

Krimin menetys vei 12 paikkaa 450 paikan parlamentista. Lisäksi separatistien toiminta idässä estää äänestämisen ainakin 14 äänestysalueella.

Separatistit ovat ilmoittaneet, että he aikovat pitää vastavaalit 2. marraskuuta hallitsemallaan alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?