Uutta tietoa Venäjän supertiedustelukoneen liikkeistä - Natolta varoitus

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän asevoimien Il-20-tiedustelukone lensi tiistaina Itämerellä ja sai peräänsä Naton hävittäjät Baltiasta.
Keskiviikkona uutisoitiin, että tiedustelukone loukkasi samalla Viron ilmatilaa. Eilen illalla Nato kertoi, että kone sai aikaan ison operaation Itämerellä: sitä seurasivat kolmen maan ilmavoimat.

Il-20 on erittäin kehittynyt tiedustelukone. Sen liikkeiden epäiltiin tiistaina liittyvän jotenkin Ruotsin rannikolla tehtyihin etsintöihin, jossa on etsitty sukellusvenettä tai muuta vedenalaista toimintaa. Naton koodinimi Il-20-koneelle on Coot-A. Lentokoneen tietotekniikan uskotaan olevan yhtä korkeatasoista kuin maailman parhaana pidetyssä Boeing RC-135-tiedustelulentokoneessa.

Il-20 on varustettu laitteilla, joilla se voi olla yhteydessä maassa oleviin joukkoihin. Sitä käytetään yleensä tiedustelulennoilla.

Naton tiedotteen mukaan  venäläiskone nousi ilmaan tiistaiaamuna Kaliningradista. Se suuntasi kohti Tanskaa. Kun ilmavalvonta huomasi tuntemattoman koneen lähestyvän Nato-maan ilmatilaa, nousivat Tanskan ilmavoimien koneet taivaalle.

Ne saivat Il-20:n muuttamaan kurssiaan kohti Ruotsia. Se sai puolestaan aikaan sen, että Ruotsin ilmavoimien Jas-hävittäjät lähtivät venäläistä vastaan.

Kurssi kääntyi kohti etelää, jolloin Il-20 loukkasi Viron ilmatilaa Saaremaalla minuutin ajan. Baltian ilmavalvonnasta nyt vuorollaan vastaavat Portugalin ilmavoimien F-16-hävittäjät nousivat ilmaan tunnistamaan konetta. Ne saivat kohteen näkyviinsä ja saattoivat sen pois Baltian ilmatilasta.

Naton mukaan Il-20-konetta seurattiin koko laajan kierroksen ajan ilmasta ja maasta.

Sotilasliitto varoittaa, että tuntemattomien koneiden lento aiheuttaa riskin siviili-ilmailulle, koska Venäjän sotilaskoneet eivät yleensä ilmoita lentosuunnitelmaansa eivätkä pidä transponderia päällä. Tämän takia aluelennonjohdot eivät voi seurata koneiden liikkeitä ja välittää tietoa siviilikoneille.

Venäjä on loukannut tänä vuonna Baltian maiden ilmatilaa huomattavasti useammin kuin edellisvuosina. Naton uusi tiedote on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä sotilasliitto ei ole tiedottanut suinkaan kaikista ilmatilan loukkauksista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt