IS paikalla Tukholman merioperaatiossa: "Suomalaiset, onko Vesikko vielä Suomenlinnassa?" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS paikalla Tukholman merioperaatiossa: "Suomalaiset, onko Vesikko vielä Suomenlinnassa?"

Sana sukellusvene on ruotsalaisten huulilla, vaikka virallisesti kukaan ei varmasti tiedä, mitä Tukholman saaristossa niin kiivaasti on etsitty.

Tukholman saaristossa väyläopasteet noudattavat sukellusveneen muotoa.­

22.10.2014 13:35

Sukellusveneestä on tullut viikossa Ruotsin oma "Ruokolahden leijona". Siitä - mikä se ikinä onkaan - on tehty useampi kuin yksi havainto, joita puolustusvoimat pitää uskottavina. Enemmistö ruotsalaisista tuntui vielä tiistaina tietävän tarkalleen, kuka tai ketkä saaristossa lymyilevät.

- Venäjä on käyttänyt Tukholman saaristoa jo varmaan vuosikymmenten ajan. Ei tämä muuta mitään. Enemmän minua huolestuttaa se, mitä (Vladimir) Putin aiheuttaa maailmanpoliittisesti, toteaa kolmissakymmenissä oleva tukholmalainen Kelda Bryson.

Hän oli vielä lapsi silloin, kun saman saariston eteläosista edellisen kerran etsittiin venäläisiä sukellusveneitä, mutta koko ikänsä näissä vesissä kalastanut nynäshamnilainen Per Jonasson muistaa nekin ajat.

- Olimme liikkeellä kalastusaluksella silloin tuolla Muskön saaren lähistöllä. Näimme, kun jokin tai jotkin sukellusveneiltä näyttävät nousivat pintaan aluksemme takana. Mutta ei sieltä sitten mitään löytynyt, muistelee kokenut merenkävijä.

Hän kääntää moottoriveneen nokan Nynäshamnin satamasta kohti Danzigerin salmea, jossa Ruotsin armeija suoritti maanantaina jotakin niin salaista tehtävää, että se sulki merialueen kymmenen kilometrin säteellä.

Samassa paikassa oli vain merta ja saaria. Nåttarö, armeijalle kuuluva Mällsten ja takana Muskö.

"Ehkä vedessä on jonkinlaisia laitteita?"

Jonasson hidastaa. Horisontissa erottuu ruotsalaisen sota-aluksen hahmo. Muita ei näy ja armeijan aluksen takaa-ajaminen tavallisella moottoriveneellä osoittautuu epätoivoiseksi tehtäväksi. Vaatii tarkan ja meren liikkeisiin tottuneen katseen havaita sota-alus, saati pinnassa piipahtava sukellusvene. Yksinäisen aluksen lisäksi muita ei näy.

Myöhemmin selviää, että etsinnät ovat jälleen keskittyneet saariston pohjoisosaan, Ingarön lähelle.

Viidennen etsintäpäivän iltaan mennessä Ruotsin puolustusvoimat paljasti saaneensa kaksi uutta havaintoa. Yhteensä niitä on kertynyt viikossa jo viisi.

Vedessä on varmasti jotakin, uskoo myös asepalveluksensa 1980-luvun lopulla merivoimissa suorittanut Erik Forsting.

- Ehkä se ei kuitenkaan ole sukellusvene vaan enemmänkin jonkinlaisia laitteita. Hyvin kiinnostavaa – ja vähän pelottavaa, hän sanoo, mutta ei pane kaikkia kruunujaan vedonlyönnissä venäläisten varaan.

- Ne voivat olla venäläisten tai mikseivät myös Naton. Tai sitten ne on saatettu naamioida Naton laitteiksi niin, ettei niitä voida yhdistää Venäjään. Kuka tietää!

"Onko Vesikko vielä Suomenlinnassa?"

Toiset ovat venäläisten osuudesta hyvinkin varmoja. Venäjä kiistää väitteet eikä sen toiminnasta Tukholman edustalla ole muuta todistusmateriaalia kuin yksi, yli sadan kilometrin päässä rannikosta pyörinyt, öljytankkeri.

Ruotsin pääminnisteri Stefan Löfven yritti maanantaisella Helsingin-vierailullaan rauhoitella puheita sukellusvenejahdista. Hänen mukaansa kyseessä on vain tiedusteluoperaatio. Ruotsalaisten suuhun sukellusvenejahti sopii paremmin ja sen käänteistä on tullut hyväntahtoisen vitsailun ehtymätön lähde. Ehkä koska ruotsalaisilla ja sukellusveneillä on kolmekymmentävuotinen historiansa.

- Niin, ne venäläiset... Mutta oletteko te suomalaiset jo tarkastaneet, onko Vesikko vielä Suomenlinnan edustalla tallessa, vitsailee tukholmalainen toimittaja.

Ruotsin puolustusvoimat kertoi, että Tukholman saaristossa on tehty viisi tutkittavaa havaintoa. Kuvassa Ruotsin puolustusvoimien saari ja vartiotorni.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?