Sukellusveneen viestipoiju välittää radiosanomia - tällaisenko ruotsalaiset löysivät? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sukellusveneen viestipoiju välittää radiosanomia - tällaisenko ruotsalaiset löysivät?

Pinnan alla kulkeva ja mahdollisesti hätään joutunut sukellusvene on kuuro ja mykkä ilman radioyhteyttä tukikohtaan. Tällöin sukellusvene voi lähettää pintaan viestipoijun, jossa on lähetin.

21.10.2014 15:04

Merivedessä etenee vain hyvin matalataajuinen radiosäteily. Siksi viestiyhteydet pinnan alla kulkeviin sukellusveneisiin ovat hyvin hankalia.

Viestipoiju on yksinkertainen, kelluva laite, jossa on radiolähetin. Viestipoijua käytettäessä sukellusveneen ei tarvitse nousta pintaan tai periskooppisyvyyteen eikä nostaa esiin radioantennia, joka voisi  paljastaa sukellusveneen.

Viestipoiju kehitettiin jo toisen maailmansodan aikana. Se kuuluu normaaliin varustukseen sekä länsimaisissa että venäläisissä sukellusveneissä.

- Tällaiset viestipoijut on kiinnitetty sukellusveneeseen. Ne lähettävät koodattuja radiosanomia satelliitille. Aihe voi olla mikä tahansa dieselpolttoaineen vuodosta polttoaineongelmiin tai Spetsnaz-erikoisjoukkoihin, sanoo ruotsalaisasiantuntija Göran Frisk Aftonbladetille.

Viesti voi olla suunnattu myös pinta-alukselle, helikopterille tai lentokoneelle, tai suoraan kotitukikohtaan.

Svenska Dagbladet kertoi viikonvaihteessa, että Ruotsin signaalitiedustelu olisi siepannut venäläisen radioviestin. Puolustusvoimat kuitenkin kiisti tiedon myöhemmin.

Kuvassa venäläisen Elektropribor-yhtiön valmistama radiopoiju.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?