Ex-komentaja: Merioperaatiolla vain pieni mahdollisuus onnistua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ex-komentaja: Merioperaatiolla vain pieni mahdollisuus onnistua

Ruotsin puolustusvoimien entisen komentajan Bengt Gustafssonin mukaan Tukholman saaristossa meneillään olevalla merioperaatiolla on vain pieni mahdollisuus onnistua.

20.10.2014 18:39

Bengt Gustafsson oli mukana intensiivisissä sukellusvene-etsinnöissä 1980-luvulla.

– Emme onnistuneet silloin, ja teimme niitä kymmenen vuotta. Tänä päivänä puolustusvoimilla ei ole niin paljon tietoa eikä niin sopivaa varustusta kuin meillä oli ainakin 1980-luvun lopulla. Näin ollen onnistumisen todennäköisyys on (nyt) pienempi, Gustafsson pohtii.Sukellusveneen etsintä on vaikeaa ylipäänsä ja Itämerellä erityisesti, Gustafsson painottaa.

– Tukholman saaristo on erityisen pulmallinen. Jos sukellusvene on merenpohjan kolossa moottorit sammutettuina, sitä on erittäin vaikea löytää, Gustafsson sanoo.

Monien uutistoimisto TT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sukellusvene-etsintojä haittaa tänä päivänä nimenomaan sopivien helikopterien puute.

– Se on huomattava ero (entiseen), sanoo komentajakapteeni Ola Thunqvist Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ylipäänsä puolustusvoimilla on aiempaa vähemmän aluksia ja vähemmän sukellusveneitä, ja nekin ovat muuttaneet Karlskronaan Ruotsin etelärannikolla.

Suurin ero entiseen hänen mukaansa kuitenkin on, että Ruotsilla ei ole tiedusteluun ja sukellusveneiden etsintään soveltuvia helikoptereita.Sopivia helikoptereita Ruotsin puolustusvoimille on luvassa vasta vuonna 2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?