Kylmääviä lukuja ebolasta - "voi tulla yhtä suuri ongelma kuin HIV:stä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kylmääviä lukuja ebolasta - "voi tulla yhtä suuri ongelma kuin HIV:stä"

Matemaattisten lukujen valossa taistelu ebolalle on jo hävitty, kertoo The Washingon Post.

17.10.2014 23:15

Tilastot kertovat paitsi virukseen sairastuneista ja kuolleista, niistä voidaan laskea myös epidemian laajuus.

Maailman terveysjärjestöt seuraavat tarkasti ebolaviruksen leviämiskerrointa. Tartuntatapausten määrä alkaa vähetä, kun kerroin tippuu alle yhden. Tällä hetkellä se on 1,5–2.

Ebolaan sairastuneiden määrä Länsi-Afrikassa on kaksinkertaistunut kolmen viikon välein, eikä epidemian hiipumisesta ole vielä merkkejä. Maailman terveysjärjestö WHO:n tilaston mukaan virukseen kuolee jopa 70 prosenttia sairastuneista.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten johtaja Tom Frieden totesi maailman terveysjärjestöjen tapaamisessa Washingtonissa, että ilman välittömiä ja rohkeita toimia ebolasta voi tulla yhtä suuri ongelma kuin HIV:stä. Hänen mukaansa ebolan leviäminen saadaan estettyä, mikäli ihmisiä eristetään nykyistä tehokkaammin.

WHO:n apulaisjohtaja Bruce Aylward määrittää ebolaa luvuilla 70, 70 ja 60. Matemaatikkojen laskelmien mukaan 70 tarkoittaa, että niin monta prosenttia ebolaan kuolleista on haudattava turvallisesti. Toinen 70 tarkoittaa, että näin monen prosentin sairastuneista tulee päästä hoitoon. Luku 60 puolestaan tarkoittaa päiviä, joiden kuluessa hoitoon on päästävä.

Sierra Leoneen puolestaan kaivataan kipeästi 750 lääkäriä, 3 000 sairaanhoitajaa ja 1 500 muuta terveydenhoidon ammattilaista.

Kukaan ei tarkasti tiedä ebolaepidemian laajuutta, koska Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa on alueita, joita ei voi kartoittaa turvallisuussyistä. Tämän hetkisen oletuksen mukaan neljää ebolatartuntaa kohden noin kuusi ihmistä sairastuu siihen niin, ettei tapauksista saada tietoa.

Länsi-Afrikassa on todettu WHO:n mukaan 8 000 ebolatartuntaa ja sairauteen on kuollut 3 865 ihmistä. Tällä leviämistahdilla ebolatapauksia uskotaan olevaan tammikuuhun mennessä 1,4 miljoonaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?